• 1

Tramp ima volju da se dođe do pravičnog rešenja: Dačić o imenovanju izaslanika za dijalog BG i PR

Rekao je da Amerikanci pokazuju poštovanje različitih pozicija

  • 1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao danas, u osvrtu na dolazak specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, da je sigurno da predsednik SAD Donald Tramp ima interesa za ovaj region i da misli da može da dođe do nekog dogovora.

- Ono što je sigurno je da presednik Amerike ima veću volju da se dođe do nekog pravičnog rešenja nego što to ima Stejt department, odnosno ta stara diplomatija - rekao je Dačić u emisiji "Pravi ugao" na RTV Vojvodina.

Rekao je da Amerikanci pokazuju poštovanje različitih pozicija.

Upitan da komentariše to što se prenosi da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel, koji sutra dolazi u Beograd, želi da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine i dođe do rešenja nekom vrstom razgraničenja, on je rekao da nije protiv toga ukoliko postoji želja druge strane za kompromisom ali da je to samo jedna ideja.

- Ukoliko postoji želja sa druge strane za kopromisom što da ne. To je samo jedna ideja koja nikad nije raspravljena, možda se pojavi neka druga ideja, nije došlo do bilo kakvog dogovora na tu temu - rekao je Dačić.

Rekao je da se nikad nije razgovaralo o konkretnim predlozima, da treba da se ispune određeni preduslovi da bi se nastavio dijalog i da onda može da se razgovara o svemu. Po njegovim rečima, dijalog može da se odmrzne ukoliko se ukinu takse ;i da nikakvi drugi uslovi ili nove teme sa tim nemaju veze.

Dačić je rekao da su partije koje su dobile najviše na izborima na Kosovu svima obećale da će da ukinu takse i da ukoliko sada pominju neke nove uslove za to ukidanje od nastavka dijaloga nema ništa.

- (Aljbin) Kurti treba da shvati da je završena predizborna kampanja i za njega je nastupio nateži mogući period, a to je da će doći na vlast - rekao je Dačić.

Kako je rekao, sigurno je da posle izbora na Kosovu i konstituisanja vlasti u Prištini treba da se stvore uslovi za nastavak dijaloga ali da je vrlo preuranjeno da se govori kada i kojom brzinom će se to dešavati.

On je rekao da su mu u Vašingtonu rekli da je Priština problem i da zato međunarodni predstavnici ne dolaze u Srbiju da vrše pritisak samo na srpsku stranu.

Ivica Dacic

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Mi čekamo da sednemo sa Prištinom i da imamo neke mogućnosti da približimo stavove. Glavni remetilački faktor će biti u Prištini, a Beograd treba da pokaže svima da nije problem nego deo rešavanja problema - rekao je Dačić.

On je rekao da je Rusija izrazila spremnost da učestvuje u dijalogu ako se širi format ali je naglasio da se format dijaloga ne širi, da ostaje između dve strane uz posredovanje EU.

Dačić je rekao da povlačenje taksi na srpsku robu i aktivnosti za povlačenje priznanja, i protivljenje učlanjenju Kosova u razne organizacije, koje neki povezuju, nemaju veze jedno s drugim.

Rekao je da Srbija neće odustati od lobiranja za povlačenje priznanja, osim ako bi Kosovo stavilo moratorijum na svoje lobiranje za dobijanje priznanja i učlanjenje u međunarodne organizacije.

- Oni hoće da se boksuju sa nama a da nama budu vezane ruke, to je nemoguće, koji bi to normalan čovek mogao da prihvati - rekao je Dačić.

Nije želeo da navede ni jednu od najavljenih pet zemalja koje će povući priznanje Kosova, ukazujući da bi na te zemlje mogao da se vrši pritisak.

- Islamska konferencija drži sastanak i poziva sve zemlje da priznaju Kosovo, Albanija je u Generalnoj skupštini pozvala sve zemlje da priznaju Kosovo, to je sad normalno a nije normalno da mi pozovemo zemlje da povuku priznanje Kosova - rekao je on.

Ukazao je da se iduće nedelje održava sastanak Interpola u Santijagu i da su ministar Nebojša Stefanović i on danas održali brifing sa stranim ambasadorima, onim čije zemlje bi mogle da budu na srpskoj strani i molili ih da glasaju protiv prijema Kosova.

Rekao je da niko neče Srbiji da određuje šta su njeni nacionalni i državni interesi.

- Ne zato što se mi inatimo sa Kosovom, oni ne žele da postanu član da bi sarađivali u borbi protiv kriminala, oni hoće da budu članica ravnopravna sa drugim da pokažu da su država - rekao je Dačić i dodao da Srbija vodi dijalog i da je svako prejudiciranje statusa štetno za srpske državne interese.

Dačić: Saradnja sa Turskom važna za odnose u regionu

Turska, a pre svega predsednik, Redžep Tajip Erdogan, imajući u vidu susrete i nivo poverenja zmeđu njega i predsednika Aleksandra Vučića, danas predstavlja faktor stabilnosti u regionu, izjavio je večeras prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dacic

Ivca Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ocenujući poslednju posetu predsednika Erdogana Srbiji, Dačić je rekao da je ona važna zato što se Turska postavlja kao matica za muslimane u ovom regionu, bez obzira što to možda istorijski nije tačno i što nemaju svi muslimani ovde neke veze sa turskom državom.

- Oni su za mirno rešavanje problema u odnosima muslimanskog dela Bosne i Srbije, ne podstiču nikakve ekstremističke radnje u Srbiji, već ih naprotiv osuđuju - rekao je Dačić u na RTV.

Šef srpske dilomatije je istakao da je u ekonomskoj sferi između dveju država došlo do velikog napretka i u prilog tome dodao da je spoljnotrgovinska razmena prešla milijardu evra.

- Ono što je kratkoročan cilj je da razmena bude dve milijarde evra, a predsednik Erdogan je rekao da misli da u nekoliko narednih godina ona može da se poveća na pet milijardi - kazao je on.

Dačić je odbacio tvrdnju da se približavanjem Turskoj šalje poruka da se Srbiji EU nije prioritet.

- Srbija daje do znanja da ima neke svoje ekonomske i neke druge interese kao što i ostale države imaju. Malo je cinično da neko napada zbog toga Srbiju, a da te zemlje imaju od 10 do 100 puta veći nivo ekonomske razmene sa tom zemljom. To se odnosi na Kinu, na kraju krajeva odnosi se i na Rusiju. Naš obrt spoljnotrgovinske razmene se smanjuje iz godine u godinu za razliku od nekih zapadnih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, a stalno povećavaju spoljnotrgovinske razmene, što govori o tom neprincipijelnom stavu - rekao je Dačić.

- Put ka EU je definisan pregovorima, dinamikom tih pregovora - rekao je Dačić i dodao da Srbiji jeste interes da postane član EU, ali moramo da branimo i čuvamo naše nacionalne interese.

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Da je bilo pravde Srbija nebi imala ove probleme zadnjih 20 godina.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima