• 6

Očekujem suspenziju taksi i vraćanje za pregovarački sto: Han o nastavku dijaloga

Han je u razgovoru sa dopisnicima iz balkanskih zemalja u Briselu naglasio da će novoimenovani šef diplomatije Žozep Borel odmah po stupanju na dužnost, što se očekuje 1. novembra, početi da se bavi dijalogom i posetiti Prištinu

  • 6

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da mnogo izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine može da napravi zbrku koja bi naknadno morala biti kanalisana.

- Dobro je imati toliko izaslanika, ali na kraju dana to obično napravi zbrku - poručio je Han.

Han je tako odgovorio na pitanje novinara o mogućoj promeni metodologije dijaloga Beograda i Prištine, a nakon imenovanja čak dvojice američkih specijalnih izaslanika i najave postavljanja mogućeg evropskog izaslanika za dijalog. On je podsetio na primer Majdana i Ukrajine kada je, prema njegovim rečima, bilo toliko različitih izaslanika, interesa i stranaca da se energija trošlila na njihovo međusobno usklađivanje.

- Isto važi i za dijalog Kosova i Prištine. Ne može se odvijati bez nas, jer ima uticaj na celu evropsku perspektivu - zaključio je Han.

Han je u razgovoru sa dopisnicima iz balkanskih zemalja u Briselu naglasio da će novoimenovani šef diplomatije Žozep Borel odmah po stupanju na dužnost, što se očekuje 1. novembra, početi da se bavi dijalogom i posetiti Prištinu.

Kosovski parlament

Čekamo samo formiranje vlade u Prištini, dok je politička situacija u Srbiji jasna, naveo je Johanes Han-Foto: AP/Tanjug

- Čekamo samo formiranje vlade u Prištini, dok je politička situacija u Srbiji jasna - naveo je Han.

On je još jednom ponovio da će dijalog Beograda i Prištine početi odmah po uspostavljanu vlasti i institucija na Kosovu i u Briselu, ali i naglasio da Kosovo prethodno mora da ukine takse na robu iz Srbije.

Ocenio da će za nekoliko nedelja, kada se uspostavi nova Evropska komsiija, EU nastaviti svoju ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

- To nije nešto što možemo da delegiramo nekim zemljama članicama. Na nama Evropoljanima je da vodimo taj proces. Isto važi i za druge globalne igrače - zaključio je Han.

Kada je u pitanju moguća promena ili korekcija granica kao deo sporazuma Beograda i Prištine, Han kaže da je to samo jedan od elemenata u procesu pregovora, te podseća na da je jedini uslov koji postavlja EU da da nijedan bilateralni sporazum ne može biti na štetu regionalne stabilnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    Ko podrzava ovakvo stanje Kosovskih vlasti , isti je kao i oni. Takva nam EU netreba. Ima srbija drugu uniju gde je rado prihvacena.

  • Milorad Vujicic

    Mute vodu samo.Ovaj se nalago za 100 god.

  • Sudija Dred

    Ja sam isto za suspenziju svih taksi a pogotovo ovih iz BG sto strajkuju!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima