• 12

Rama ponovo provocira: Dijalog Beograda i Prištine okončati međusobnim priznanjem

U intervjuu za albanski TV Kljan, Rama je ocenio da je nesumnjivo da Aljbin Kurti danas predstavlja izraz volje kosovskih birača

  • 12

Premijer Albanije, Edi Rama, smatra da dijalog Beograda i Prištine treba da bude okončan međusobnim priznavanjem, da bi, kako kaže, potom i ostale zemlje lančano priznale kosovsku nezavisnost.

- Ako Aljbin Kurti postane premijer sa njim će Srbija, htela to ili ne, morati da razgovara - rekao je Rama u Novom Sadu, gde je učestvovao na trilateralnom sastanku - Srbija Albanija i Severna Makedonija.

U intervjuu za albanski TV Kljan, Rama je ocenio da je nesumnjivo da Aljbin Kurti danas predstavlja izraz volje kosovskih birača.

- I ako preuzme vlast na Kosovu on će biti legitiman premijer sa kojim Srbija, htela to ili ne, treba da komunicira, treba da nađe način strukturisanja jednog procesa dijaloga, koji se ne može zamisliti bez vlade i novog premijera Kosova - rekao je Rama, preneo je portal Kosovo onlajn.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, Kurti je spreman da preuzme odgovornost, te dodaje da i kosovski politički lideri imaju obavezu da, kako kaže, "guraju napred dijalog koji treba bez sumnje, ponovo pokrenuti, restrukturirati i jasno se fokusirati na njegovo okončanje - priznavanjem Kosova".

Potom bi se, kaže, dogodilo lančano priznavanje kosovske nezavisnosti od drugih zemalja.

Podsetio je da je lično uvek bio protiv razmene teritorija kao načina kojim se skraćuje put jednom procesu koji je mnogo komplikovaniji.

- Međutim, na drugoj strani, rekao sam i ponavljam da je nezamislivo da se dolazi do zaključka ukoliko nema vizije i ukoliko nema volje da se dogovore o graničnoj liniji - naveo je albanski premijer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Partizan pa Bog

    Bese li to onaj prijatelj od pre neki dan koji je boravio u Srbiji ? Ma koji mali sengen treba granice zatvoriti pa cak i minirati netreba ju nam pogani sljamovi da nam prljaju Srbiju , ako i dalje insistiraju na velikoj albaniji pa toliko ce se smanjiti da ce na sandolini odploviti preko jadrana na siciliju.

  • DEDA RAKA

    Poslovica kaže : Babi se snilo što joj je milo ! A ima još jedna : Oteto -PROKLETO !

  • Milorad Vujicic

    Srbija je priznata i pre albanije.Rami da bude jasno:Postivaj Srbiju inace ces ostati i bez albanije.Kosovo je priznato u UNu kao provincijz Srbije .Albanci koji zive na kosovu su izbjeglice od istih takvih kao sto je Rama.Savez sa albanijom i makedonijom je 0.Samo teret Srbiji.To je karta za Nato.SRBI TO NECE .

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima