• 16

Prag neće razmatrati povlačenje priznanja nezavisnosti KiM: Zvaničnici nisu podržali Zemanov predlog

Na sastanku najviših državnih zvaničnika o koordinaciji češke spoljne politike složili smo se da pitanje priznanja kosovske nezavisnosti za sada nije na dnevnom redu - rekao je ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček

  • 16

Češki zvaničnici nisu podržali predlog predsednika Miloša Zemana da Prag povuče priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček.

On je, posle sastanka najviših državnih zvaničnika o koordinaciji češke spoljne politike, rekao da su se složili da pitanje priznanja kosovske nezavisnosti za sada nije na dnevnom redu. Ipak, kako je naveo Petšiček, zvaničnici su okolnosti priznanja Kosova 2008. godine, kada je tadašnja vlada to odlučila, uprkos protivljenju Poslaničkog doma Parlamenta, ocenili kao problematicne.

- Složili smo se da razmatranje pitanja priznavanja nije primereno. Situacija se nije ni na koji način promenila, tako da Češka ne može da promeni svoj stav koji je zauzela u poslednjih deset godina - dodao je.

U zajedničkoj izjavi posle sastnaka, na kojem je učestvovao i predsednik Zeman, odnosi Srbije i Češke ocenjeni su kao prijateljski, prenosi portal Lidovky.cz

Kako je saopšteno na sajtu českog Ministarstva spoljnih poslova, sa sastanka je Beogradu i Prištini upućen poziv da poboljšaju uzajamne odnose i uklone barijere za međusobnu trgovinu u okviru CEFTA. Češki zvaničnici su ocenili i da bez rešavanja kosovskog pitanja neće biti moguće dovršiti integraciju celog regiona Zapadnog Balkana u EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • lav

    ČESI NE VOLE ZEMANA I TE BIVŠE POLITIČKE STRUKTURE ODS TOP 09 KAO I MLADI I ONI KOJI SU BILI ZA HAVELA MISLE DA JE MILOS ZEMAN LOŠ PREDSEDNIK. MI SMO PLAKALI ZA ONIM TITOM A OVI ZA HAVELOM. ALI MI SLOVENI VOLIMO DA ŽIVIMO IZ TUDJE GLAVE I DA NAM DRUGI KOMANDUJU I IZROBLJAVAJU. ZEMANA LJUDI NE RAZUMEJU TO JEST MLADI A STARIJI ZNAJU. MLADI ČESI NE VOLE KOMUNISTE I KOMUNIZAM NE VOLIM GA NI JA ALI U ČESKOJ JE KOMUNIZAM BIO SASVIM NESTO DRUGO NEGO STO JE BILO U SRBIJI.

  • Mića

    Vučić pod hitno rasformirati-menjati Vladu Srbije ili pojedince. Otarasiti se ovih Ministara tipa Vulin,Dačić,M.Đurić i da ne nabrajam.Predsedniče svi Srba ma gde živeli,pod hitno nešta preduzmi.Ovo je prešlo i prevazišlo svaku meru!

  • Laki

    Kako to a dacic sto puta ponovio da ce povuci?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima