• 1

Situacija na KiM glavni bezbednosni izazov za Srbiju: Dačić na sastanku sa šefom Vojnog komiteta EU

  • 1

Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike, potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u EU.

Ovo je, uz ocenu da je situacija na Kosovu i Metohiji glavni bezbednosni izazov za Srbiju, izjavio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom susreta sa generalom Klaudijom Gracijanom, predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije, koji u Srbiji boravi na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića.

Dačić je ukazao da, istovremeno unapređujući svoje operativne kapacitete, Republika Srbija je spremna za dalje intenziviranje saradnje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU u obostranom interesu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

Srpski šef diplomatije je naglasio da Republika Srbija svojim učešćem nastavlja da daje visok doprinos realizaciji mandata multinacionalnih misija i operacija EU. Istovremeno, MSP, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i drugim resorima u Vladi Srbije, aktivno radi na izgradnji kapaciteta za upućivanje civila u multinacionalne misije i operacije, što će biti njen dodatni doprinos globalnoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti u podeli odgovornosti sa partnerima u EU.

Vojska kosova, Kosovo

Situacija na Kosovu i Metohiji je glavni bezbednosni izazov za Srbiju, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić-Foto: Tanjug/AP

- Dačić je ukazao da je situacija na KiM glavni političko-bezbednosni izazov za Srbiju, da je Beograd opredeljen da vodi dijalog sa Prištinom kako bi se postiglo kompromisno rešenje, koje jedino može održivo obezbediti dugoročnu stabilnost. Istakao je ključnu važnost ispunjenja mandata KFOR-a na KiM, saglasno Rezoluciji SB UN 1244 u garantovanju mira i stabilnosti u Pokrajini - navodi se.

U saopštenju se ističe da je general Gracijano veoma pozitivno ocenio kontinuiran doprinos Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU, naglasivši visok nivo obučenosti i profesionalizma pripadnika Vojske Srbije. Dodao je da bi se u EU veoma cenilo ukoliko bi Srbija, u skladu sa mogućnostima, povećala svoje prisustvo u multinacionalnim operacijama EU.

Gracijano je istakao spremnost za dalje intenziviranje saradnje i podvukao značaj usklađivanja strateških dokumenata Srbije u oblasti odbrane i bezbednosti sa Globalnom strategijom EU u oblasti bezbednosti i odbrane. U tom kontekstu istakao je brojne mehanizme koji bi mogli dodatno unaprediti vojno-vojnu saradnju, što može biti veoma korisno za jačanje celokupnih odnosa Republike Srbije i Evropske unije.

- General Gracijano je naglasio da uspešna saradnja između EU i Srbije u bezbednosnoj i odbrambenoj oblasti doprinosi izgradnji još višeg nivoa međusobnog poverenja i razumevanja - zaključeno je u saopštenju MSP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Nema tu pregovora ,samo ultimatumima.RUSKE i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije da bi nas bolje razumeli.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima