• 6

Dojče vele: Medvedev u Beograd donosi snažnu podršku srpskom stavu po pitanju KiM

Medvedev će govoriti u Narodnoj skupštini, na 75. godišnjicu oslobođenja Beograda za koje su mnogi sovjetski vojnici položili život

  • 6

Ruski premijer Dmitrij Medvedev 19. oktobra dolazi u zvaničnu posetu Srbiji a, kako piše "Dojče vele", donosi i snažnu podršku srpskom stavu po pitanju Kosova kao odgovor na američku diplomatsku ofanzivu. Medvedevu su važni i gasovod kao i sporazum Beograda i Evroazijske unije.

Na prvi pogled je poseta rutinska - ruski premijer Dimitrij Medvedev u subotu stiže u Beograd. Narednog dana će govoriti u Narodnoj skupštini, na 75. godišnjicu oslobođenja Beograda za koje su mnogi sovjetski vojnici položili život.

To je svakako, uz pravoslavlje, jedna od veza zbog koje su Srbi do danas u ogromnom broju privrženi Rusiji.

Deo opozicije će bojkotovati svečani govor Medvedeva, ali to nema mnogo veze sa gostom iz Moskve već sa nastavkom bojkota parlamenta i svih aktivnosti u njemu.

Odgovor na Ričarda Grenela?

Evergrin tema je pitanje Kosova.

- Poseta Medvedeva služi i da Rusija potvrdi obećanje Srbiji da će u Savetu bezbednosti vetom sprečiti da otcepljena pokrajina Kosovo ikada postane priznata članica Ujedinjenih nacija - kaže Dušan Reljić iz briselskog ogranka nemačke Fondacije za nauku i politiku.

Dodaje da je ta podrška Kremlja od velike važnosti za Beograd pred nastavak pregovora sa Prištinom i zapadnim partnerima.

Jer trenutak je važan – od početka meseca su se Sjedinjene Države dale u novu ofanzivu da ponovo dovedu Beograd i Prištinu za pregovarački sto. Za posrednika je postavljen američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel.

- Predsednik Tramp želi da sledeće godine ponovo dobije izbore i za to mu trebaju spoljnopolitički uspesi - kaže Oleg Bondarenko iz ruske Fondacije za naprednu politiku. Ovaj analitičar za DW navodi da bi i Moskva mogla da živi sa podelom Kosova, ali samo pod uslovom da se sa time saglasi Beograd i da postoji odluka Saveta bezbednosti.

Za sada Kremlj na američku inicijativu gleda sa skepsom. Jer Ričard Grenel je u Berlinu oštro govorio o ruskim energetskim poduhvatima, posebno o gasovodu Severni tok 2 koji je prestižni projekat Moskve.

Prvi sastanak Grenela i Vučića prošle sedmice pokazao je da su razlike u stavovima i dalje velike. Možda nije slučajno što je Vučić nakon toga hvalio odnose Srbije i Rusije i rekao da se raduje susretu sa Medvedevim.

Aleksandar Vučić, Dmitrij Medvedev

Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev - Foto: Predsedništvo Srbije

Važne ekonomske teme

Tokom posete će biti reči o ekonomskim temama, kaže za DW moskovski autor i poznavalac Balkana Ivan Preobraženski. Ruskog premijera će posebno zanimati napredak u izgradnji gasovoda dugog 402 kilometra.

Takozvani Turski tok vodi iz Turske preko Bugarske do Srbije. Ruski energetski div Gazprom namerava da tako snabdeva Zapadni Balkan, ali prema energetskim pravilima EU ne sme da bude ekskluzivni vlasnik gasovoda.

Kremlj računa da će srpski deo gasovoda biti gotovo do kraja godine, dodaje Preobraženski.

Medvedevu je posebno važno potpisivanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Evroazijske unije, kaže Oleg Bondarenko. To bi još trebalo da olakša trgovinu.

Srbija u jednoj meri već profitira od međusobnih sankcija EU i Rusije – tako je danas sva prilika da u regalima supermarketa negde u Sankt Peterburgu ili Vladivostoku ne nađete holandski sir, ali nađete srpski.

To je signal Briselu, kaže Preobraženski.

- Kremlj tako pokazuje da raspolaže ne samo vojnim, već i ekonomskim sredstvima - zaključuje.

(Telegraf.rs/DW)

Komentari

  • Тодорић

    Када би Србија,као држава,тражила пленидбу некретнина на Косову због дугова за струју и сл,косово би остало празно.

  • Тодорић

    Овом игром мачке и миша,само расту тензије...нажалост,сматрам да ће ово морати да ескалира у сукоб.Не може другачије.Како другачије против безумља и ноторног безобразлука?

  • Milorad Vujicic

    Ako mozes da donesesi Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije i bilo bi lepo imati100ak interkontinentalnih supersonicnih raketa sa isto toliko aviona PAK 35..Hvala unapred MEDVEDEV

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima