Vučić i Putin se ove godine sastaju 17. put: Predsednik Srbije najavio tačan datum sastanka

Prenesite pozdrave predsedniku Putinu, a ja sa radošću isčekujem naš 17. susret- poručio je predsednik Vučić

  • 5

Srpski i ruski narod, koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se tada dogodilo, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na odlične odnose Beograda i Moskve.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, kazao da oseća veliku čast što ruski premijer zajedno sa srpskim narodom obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda, kada su Crvena armija i srpski partizani ušli u grad i oslobodili ga od fašista.

- Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači i da ćemo uvek iskazati najveće poštovanje ruskim i srpskim heroijima. Srpskim za doprinos u ovom regionu, a ruskim za celu Evropu - kazao je on.

Vučić je naglasio da Srbija i Rusija imaju izuzetno prijateljske odnose.

RUSIJA SRBIJA VUCIC

DRAGAN KUJUNDZIC

- Čini mi se da posle mnogo susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i Medvedevim mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekolkiko decenija, da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova, što je od ključnog značaja za nas koji smo manji partner, jer uvek možemo da računamo na podršku Moskve. Mi našu saradnju razvijamo da jedni drugima pomažemo u međunarodnim organizacijama, trudimo se da uvek razumemo jedne druge. Hvala Putinu i Medvedevu što uvek imaju dovoljno vremena ne samo da nas čuju, već saslušaju Srbiju i razumeju težinu situacije u kojoj se Srbija u političkom smislu i danas nalazi - rekao je on.

Jedna od najvažnijih tema, kako je kazao, je i ekonomija, prenoseći da trgovinska razmena neprestano raste, da je 2018.dostigla 3,6 milijardi evra, što je za 18,6 odsto više nego 2017. godine.

Naveo je da je u prvih osam meseci ove godine ukupna trgovinska razmena iznosila 2,181 milijardi evra, što je nepunih osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima trgovina raste u svim sferama, i dodao je da veruje da ćemo zbog velikog zlaganaj premijera dve zemlje imati veću razmenu i u sferi interneta, softvera, digitalizacije, jer su oboje tome psovećeni.

RUSIJA SRBIJA VUCIC

DRAGAN KUJUNDZIC

- Za nas je važan i sporazum koji će iduće nedelje u Moskvi potpisati premijerka Ana Brnabić. To znači mnogo više posla za naše radnike, a oni će moći da probaju srpski vinjak, 90.000 litara. Mislim da je mnogo bolji od različtih vrsta francuskog konjaka, a Rusi umeju to da cene. Od toga će da žive mnogi ljudi u ovoj zemlji - ukazao je on.

Vučić se zahvalio Rusiji što je oslobodila deo svog tržišta za srpske proizvode, na šta je spremna i Srbija za proizvode iz Rusije. Kazao je da se ekonomski odnosi razvijaju u odličnom smeru, a da su poljopriredni proizvodi naš najveći izvoz u vrednosti od 350 miliona.

Istakao je da je na današnjem prikazu vojne sposobnosti Vojske Srbije, na kojem je prikazan deo našeg arsenala, Medvedev primetio ogromnu razliku u operativnoj sposovnosti Vojske Srbije.

- Ja sam ponosan na Vojsku Srbije. Razlika je bukvalno kao nebo i zemlja, i zahvaljujući vašoj dporšci, ali i našem novcu, ekonomskim reformama. Sa 1 ili 0 Mig-ova došli smo na 14, pa i da ove godine kupimo 19 novih teških helikoptera, a nismo kupili nijedan 45 godina. To pokazuje koliko Srbija napreduje i kojom brzinom. Ne bismo mogli to bez vase podrške i pomoći. Vi dobro znate da se ponašamo odgovorno i izbiljno, radimo to da bismo svoju poziciju poprapvili, da bismo bili sigurno da sačuvamo svoj narod, svoje nebo, zemlju - objasnio je Vučić.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rekao je da je posebno zainteresovan za nastavak saradnje u svim drugim oblastima društvenog života.

- Konačno u Narodnom muzeju moćićemo da vidimo 166-tu stranu Mirosavljevog jevanđelja. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da imamo stalne i povreme izložbe ruskog muzeja, Ermitraža i drugih. Brojne su sfere mogućnosti naše saradnje - rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je zahvalnost ruskim prijateljima na podršci, pomoći, i što Srbiju tretiraju kao ravnopravne partnere, kao prijatelje, baš kako i mi njih doživljavamo.

- Vama, lično, hvala što ste danas napravili težak raspored. Pitao bih kako ćete da izdržite, ali ide vam dobro - rekao je Vučić, dodajući novinarima „smejte se, da imate 50 događaja u jednom danu ko bi to sa lakoćom izdržao“.

Zahvalio se Medvedevu na iskrenoj podršci koju pruža ističući da srpski narod to ume da prepozna i ceni.

- Prenesite pozdrave predsedniku Putinu, a ja sa radošću isčekujem naš 17. susret, 4. decembra u Sočiju - poručio je predsednik Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovaj

    19. oktobar 2019 | 20:16

    Ove god 17 put.

  • Stojko

    19. oktobar 2019 | 20:36

    Oce li i Mile Dodik biti sa njima?

  • Milorad Vujicic

    20. oktobar 2019 | 16:10

    Bez filozofije.Ruske iKineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije i dodati supersonicne rakete i ostalo napredno oruzje odmah. Rez 1244 i UN zaokruzuju i zavrsavaju kosovo problem.Ako zelis pomoc Srbe i Srbiju i Zastititi Srbe onda treba resiti problem sa PRIJATELJIMA a ne neprijateljima Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA