• 0

Stranka Rusa Srbije dobila prostorije od SPC?

Novoj partiji, koja se zalaže za očuvanje ruske kulture, vraćanje ruskog jezika i osnivanje ruskih škola, u Sremskim Karlovcima je ustupljen prostor od 3.000 kvadratnih metara

  • 0

- Stranka Rusa Srbije, koja je ove sedmice upisana u Registar političkih partija pod rednim brojem 91 kao stranka nacionalne manjine, od Srpske pravoslavne crkve je dobila prostor od oko 3.000 kvadratnih metara u Sremskim Karlovcima, gde će biti njeno sedište, ali i "centrala za sve ljude ruskog porekla iz regiona"-  rekao je  Dragan Cvetković, predsednik Stranke Rusa Srbije.
Ova politička organizacija trenutno ima 1.850 članova, od kojih je 1.370 ruskog porekla. U registru Ministarstva pravde kao trenutna adresa stranke navedena je Varvarinska ulica u Beogradu.

Cvetković, kome je majka Ruskinja, najavljuje da će se partija u prvom periodu zalagati za očuvanje ruske kulture u Srbiji, vraćanje ruskog jezika u obrazovni sistem, a u planu je i osnivanje ruskih škola u Beogradu.
- S obzirom na to da je izborni ciklus nedavno završen, ovaj period ćemo iskoristiti za promociju i razvoj ruske kulture u Srbiji, ali već na sledećim izborima učestvovaćemo i na lokalnom i na republičkom nivou - ističe Cvetković.
Na pitanje s kojom postojećom strankom bi u ovom trenutku mogao da uđe u neku vrstu koalicije, on napominje da bi to bila DSS, jer je "Vojislav Koštunica jedini koji se nije prodao nikome".
- Ako bude prilike da razgovaramo i sa SNS i drugim strankama, svakako ćemo razgovarati, ali se nikome nećemo dodvoravati - kaže sagovornik.
Prema njegovim rečima, procene su da u Srbiji živi 250.000 do 300.000 ljudi ruskog porekla ili potomaka Rusa, najviše u Beloj Crkvi, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, od kojih su se, kako tvrdi, mnogi na poslednjem popisu izjasnili kao Rusi.
Dragan Cvetković kaže da je Stranka Rusa Srbije "prva politička partija ovog tipa na svetu" pa su dobili podršku i od Rusa iz drugih zemalja.
- Sarađivaćemo s partijom Vladimira Putina, a javljaju nam se i druge stranke iz Rusije - tvrdi Cvetković.
(Telegraf.rs/Danas)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima