• 12

Dačić poručio: Naša dijaspora je važan resurs razvoja Srbije

Naglasio je važnost koju za razvoj matice imaju naši sugrađani u rasejanju, ali i obratno

  • 12

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je danas Viteza svetosavskog pacifizma Milici-Mili (Pivnički) Malruni, supruzi bivšeg premijera Kanade Brajana Malrunija, i poručio da srpska dijaspora predstavlja važan resurs razvoja same Srbije, ali i nezamenjiv most saradnje sa državama i narodima širom sveta.

Dačić je rekao da ona to značajno priznanje svakako zaslužuje i naglasio da je porodica Pivnički primer onoga kako bi dijaspora trebalo da se ophodi prema matici.

Od poslednje posete Milice-Mile (Pivnički) Malruni otadžbikanadani prošlo je 35 godina, a Dačić kaže da ni ona, niti njena porodica nisu zaboravili Srbiju i Srbe tokom tog perioda.

Ivica Dačić - Mila Malruni

Ivica Dačić i Milica Malruni - Foto: mfa.gov.rs

- I kada je bila prva dama Kanade u periodu između 1984. i 1993. godine, pa sve do danas, ostala je ponos majke Bobe i oca Dimitrija Pivničkog, ali i ponos Srbije, jer je znala kako da sačuva srpski identitet, veru i jezik, istovremeno dajući doprinos razvoju srpsko-kanadskih veza - naveo je Dačić.

Naglasio je važnost koju za razvoj matice imaju naši sugrađani u rasejanju, ali i obratno.

- Moramo još vrednije i predanije raditi na tome da privučemo naše ljude iz dijaspore, da obezbedimo njihovu maksimalnu podršku tako što bismo im na odgovarajući način omogućili da svoje kapacitete, poznanstva, kontakte i resurse angažuju na liniji onog patriotizma i ljubavi prema starom zavičaju, kako je to činila i čini porodica Pivnički - rekao je Dačić.

Ivica Dačić - Mila Malruni

Ivica Dačić i Brajan Malruni - Foto: mfa.gov.rs

Poručio je Mili i njenom suprugu Brajanu Malruniju da će uvek biti rado viđeni gosti u zemlji Milinih predaka, a zakazao im je novi susret već za iduću godinu, povodom otvaranja Muzeja srpske dijaspore u Spomen kući Pivničkih u Novom Bečeju.

- Meni, kao prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova, zaduženom između ostalog i za dijasporu, naročito je drago što će u tom Muzeju centralno mesto imati Salon Pivničkih u kome su se okupljali i družili velikani koji su večno zadužili Srbiju svojim delima, poput Mihajla Pupina, Branislava Nušića i Laze Kostića - rekao je Dačić.

Zahvalio je Mili na svemu što je učinila i nastavlja da čini za Srbiju, zemlju njenih predaka.

- Živelo kanadsko-srpsko prijateljstvo, živela Srbija - poručio je Dačić koji je govorio o porodici Pivnički, Novobečejcima koji su se 1958. godine iselili u Kanadu i nastavili da čuvaju srpski identitet i tradiciju u toj dalekoj zemlji.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Opština Novi Bečej, uz pomoć i podršku ambasadora Ljiljane Nikšić, majke Bobe Pivnički, Jelke Aćimović i profesora Davidovića, omogućila izdavanje knjige o ulozi porodice Pivnički u istoriji Novog Bečeja.

Dačić je naveo da je knjiga "Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja" od velikog značaja za očuvanje srpskog identiteta, kulture i tradicije, kao i običaja predaka, ne samo za Srbe u Kanadi, već i za naše iseljenike širom sveta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milic

    Za to mnogi i ne dolaze u srbiju.

  • Rasa

    Saljite ili donesite pare ali nemojte da kritikujete i pricate nista za ovu vlast.

  • Davos

    Da ulažemo u otadžbinu ali samo da ništa ne kažemo,loše nikako.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima