• 4

Vuletić: Posle rezolucije SAD o braći Bitići isto bi trebalo uraditi i sa slučajem Žute kuće

Rezolucija o ubistvu braće Bitići koja je juče usvojena u Kongresu predstavlja pritisak Sjedinjenih Američkih Država da se to pitanje reši, mada to ne mora nužno da bude samo pritisak SAD - rekao je sociolog

  • 4

Sociolog Vladimir Vuletić navodi za RTS da rezoluciju SAD o ubistvu braće Bitići predstavlja pritisak Vašingtona da se taj slučaj reši. Dodaje da isti takav pritisak i takva volja treba da postoji i kada je reč o rešavanju slučajeva kao što su – Žuta kuća na Kosovu i Metohiji.

Vladimir Vuletić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da ovo nije prva rezolucija koju Sjedinjene Američke Države donose u vezi sa ovim slučajem.

- Rezolucija o ubistvu braće Bitići koja je juče usvojena u Kongresu predstavlja pritisak Sjedinjenih Američkih Država da se to pitanje reši, mada to ne mora nužno da bude samo pritisak SAD. Postoji i unutrašnji pritisak svake ozbiljne države da rešava takve slučajeve, u tom smislu postoji i interes Srbije da se taj problem reši, ali to nije tako jednostavno jer sa jedne strane imamo nešto što su indicije i sa druge strane, nešto što su dokazi - objašnjava Vuletić.

Dodaje da se tom slučaju sada posvećuje dosta pažnje, ali da je aktuelno još od 2001. godine.

Sociolog Vladimir Vuletić

Sociolog Vladimir Vuletić-Printscreen: RTS

- Čitavom tom slučaju se sad posvećuje dosta pažnje u javnosti, ali kada analiziramo sve to od 2001. do danas videćemo da se krećemo u jednoj vrsti Bermudskog trougla između onog što je vezano za sprovođenje istrage, onog što su nedvosmislene činjenice, političke volje da se to reši što nikad nije bilo upitno. Nije to tako jednostavno rešiti, ali postoji imperativ da se to reši - objašnjava Vuletić.

Dodaje da isti takav pritisak i takva volja treba da postoji kada je reč o rešavanju slučajeva kao što su - Žuta kuća na Kosovu i Metohiji.

- Srbija treba ovaj slučaj da rešava koliko je u stanju kako bi imala jače argumente da se reše i naši slučajevi - ocenjuje Vuletić.

Promena ambasadora ne znači promenu politike zemlje

Govoreći novom ambasadoru SAD u Srbiji Entoniju Godfriju navodi da promena ambasadora ne znači promenu politike zemlje koju predstavlja.

- Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji neće doneti nešto novo jer promena ambasadora ne znači promenu politike jer su oni tu da sprovode ono što je politika zemlje koju predstavljaju - dodaje Vuletić.

Americka ambasada

Govoreći novom ambasadoru SAD u Srbiji Entoniju Godfriju, Vladimir Vuletić navodi da promena ambasadora ne znači promenu politike zemlje koju predstavlja-Foto: Twitter/Američka ambasada

Navodi da lični profil ambasadora, njegova diplomatičnost mogu uticati na komunikaciju sa lokalnim zvaničnicima, javnošću, medijima, ali da suštinski ambasadori samo sprovode ciljeve i interese zemlje koju predstavljaju.

- Ambasadori su tu da sprovode ciljeve i ne verujem da će tu biti nekih zaokreta i posebnih iznenađenja - dodaje Vuletić.

Dodaje da ipak od novog ambasadora SAD možemo da očekujemo da će biti možda i aktivniji od svog prethodnika jer SAD pokušavaju da imaju sve aktivniju ulogu u u regionu.

Video: NATO snimak pogotka voza u Grdeličkoj klisuri

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Exxx

    Koja su oni sila kad u Americi izglasaju ovakvu rezuliciju, e Srbijo medju sljivama...

  • 011

    znaju oni bolje nego ti sve su oni to vidili kroz 90 godina jer tu su bili cia i sve druge koju su pratili dogadjaj.

  • RCINUS

    A šta se čeka

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima