• 11

Američki senator Džonson: Palmer i Grenel imaju plan za Kosovo i Metohiju

Na pitanje da li to znači da su Beograd i Priština "tražili Grenela", on kaže da su tražili od SAD da se više angažuju

  • 11

Američki republikanski senator Ron Džonson tvrdi da su Beograd i Priština tražili da se SAD više angažuju u rešavanju kosovskog pitanja i navodi da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer imaju zajednički plan za KiM, koji je primarno fokusiran na ekonomiju.

Džonson, koji je i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, pred kojim je u sredu održan pretres o Zapadnom Balkanu, ocenio je za Glas Amerike da kraj ove godine nije realan rok za rešavanje pitanja KiM, ističući da se čeka formiranje vlade u Prištini, i da idu izbori u Srbiji.

On je naglasio da neće da postavlja veštačke rokove i da je bolje ići "korak po korak".

- Kosovo mora da formira vladu i ne želim da postavljam veštačke rokove. I mene su i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine pitali da li mogu više da se angažujem, oni žele da SAD u potpunosti posveti - rekao je Džonson.

Aleksandar Vucic, Ron Dzonson

Ron Džonson - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Na pitanje da li to znači da su Beograd i Priština "tražili Grenela", on kaže da su tražili od SAD da se više angažuju.

- I to bi trebalo da bude pozitivan znak što imamo specijalnog predstavnika Stejt departmenta - Palmera - i specijalnog izaslanika Bele kuce - Grenela. Čuli smo na ovom pretresu da se njih dvojica koordinišu - navodi Džonson.

On kaže da je razgovarao sa obojicom i da imaju neki plan, čiji je primarni fokus na ekonomskim šansama.

- Mislim da tu mogu nešto da postignu i da onda pokušaju da vrate obe strane za sto da rade zajedno, a mi da ih podržavamo - rekao je Džonson.

On je dodao i da bi "bilo lepo" da Priština ukine takse, a da Beograd prestane da radi na tome da druge zemlje povuku prizanje Kosova.

- To bi bio važan korak. Mislim da i Palmer i Grenel traže neku investiciju koja bi ohrabrila obe zemlje da sarađuju. Radimo sve što možemo kako bismo promovisali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i građanima obe zemlje poslali signal da će to biti ishod uspešnog dogovora obe strane - rekao je Grenel.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Pljackaska nacija koja je napravila masakr i istrebljenje domorodaca,otela im zemlju i pokrala po svetu sve sto su mogli,podmicivanjem ili silom.

  • Milorad Vujicic

    Amerika MORA zajedno sa svojim satelitima da povuce NEZAKONITO priznanje kosova i podrzi rezoluciju1244.

  • Miki

    Neka se konsultuju sa Lazarem Hrebeljanovicem...pa ako on odobri, onda sve moze!!! Poljubac :*

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima