• 10

Gojković u Strazburu poručila: Evropska kuća ne može biti potpuna bez Srbije

Obraćajući se na Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata u Strazburu, povodom 70 godina postojanja SE, Gojković je ocenila da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika na teritoriji Evrope

  • 10

Evropska kuća ne može biti potpuna bez Srbije, poručila je danas predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i istakla da Srbija nije samo geografski u srcu Evrope geografski, već i zbog evrointegracija i posvećenosti univerzalnim vrednostima u okviru Saveta Evrope (SE).

Obraćajući se na Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata u Strazburu, povodom 70 godina postojanja SE, Gojković je ocenila da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika na teritoriji Evrope i primer konkretnog rada na očuvanju zajedničkih vrednosti zbog čega je, istakla je, značajno nastaviti sa njenom primenom i danas.

- Već 70 godina SE čvrsto stoji na bedemima odbrane demokratske i slobodne Evrope. Ta slobodna i demokratska Evropa u kojoj se poštuje vladavina zakona i štite ljudska prava je naš zajednički dom koji moramo da čuvamo od svih izazova i da ga još snažnijeg ostavimo sledećim generacijama - rekla je Gojković.

U tom kontekstu, dodala je, ne smemo samo govoriti o očekivanjima za budućnost jer, kako kaže, očekivanja se neće destiti sama od sebe, već moramo biti aktivni u ostvarenju naših ciljeva radi očuvanja naših zajedničkih vrednosti.

Ukazala je da se obe godine obeležava veoma značajan jubilej od osnivanja SE i izrazila zadovoljstvo što je Srbija, koja je od 2003.članica SE, deo zajednice evropskih naroda koji se zalažu za demokratiju i neguju demokratske institucije, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

Gojković je ocenila da su svi užasi Drugog svetskog rata koji su razorili Evropu, pokazali neophodnost stvaranja institucije kao što je Savet Evrope i ukazala da su i iza naroda Balkanu strahote građanskih ratova iz 90-ih godina, koji su razorili zajedničku državu, bivšu Jugoslaviju.

- Prošlost moramo da pamtimo kako nam se ona ne bi ponovo dogodila. Ono što je još važnije, moramo zajednički da gledamo u budućnost. Zajedničke vrednosti i institucije, poput Saveta Evrope, moraju da nas povežu u izgradnji snažne i slobodne Evrope - kazala je predsednica srpskog parlamenta.

Istakla je da je Srbija zato naročito posvećena radu na održivim rešenjima kroz saradnju i dijalog na regionalnom nivou i u tom kontekstu ukazala na značaj neutralnog stava parlamentarne skupštine SE po pitanju Kosova i Metohije i poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dodala je da poštovanje zajedničkih i izvornih vrednosti podrazumeva i aktivno zalaganje i preduzimanje konkretnih koraka.

Maja Gojković

Maja Gojković - Foto: TANJUG/ NARODNA SKUPSTINA SRBIJE/ ODELJENJE ZA ODNOSE S JAVNOSCU

- U Srbiji to podrazumeva ne samo primenu konvencije već i saradnju na terenu u domenu jačanja institucija, kao i punom aktivnošću delegacije u parlamentarnoj skupštini SE u zastupanju naših temeljnih vrednosti - navela je Gojkovićeva.

Ukazala je da su pred svima danas brojni izazovi u modernom, turbulentnom svetu i ocenila da samo zajedno može da se pobedi u suočavanju sa svim tim izazovima.

Gojkovićeva je kazala da je važno da imati poverenje u zajedničku organizaciju, a posebno jedni u druge i istakla da je obaveza svih da se štite zajedničke tekovine, demokratija i poštovanje prava.

- Svi smo mi ovde različiti i tu različitost treba poštovati i uvažavati. Ali upravo u toj različitosti moramo da budemo ujedinjeni na zajedničkom poduhvatu očuvanja demokratije, osnovnih sloboda, kao što je to bio slučaj proteklih 70 godina - rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, sudbina zajedničkog evropskog doma ne zavisi od toga koliko smo slični ili različiti, već od toga da li ćemo voditi politiku jedinstva ili sukoba.

- Politika jedinstva omogućava da se i u različitostima vidi slično, a politika razdora od sličnog stvara različito. Neophodno je da se sa novom energijom obnovi stari zavet dat osnovnim vrednostima SE, među kojima parlamentarizam zauzima posebno mesto - istakla je Gojković.

Ukazala je da je važno da se građanima, posebno mladima, objasni da su parlamenti njihove institicije i instrumenti u njihovim rukama za rešavanje najznačajnijih pitanja u društvu.

Naglasila je da današnja društva treba da budu odlučna i vrlo aktivna kako mlade i druge građane ne bi zavele ekstremističke ideologije, porast rasizma, ksenofobije i s tim povezane netolerancije.

- Na ideologiju ne smemo odgovoriti ideologijom, već stvarnom primenom standarda. Jedino sa takvim vrednostima u temeljima naše civilizacije možemo da gradimo zajednicu prosperiteta i blagostanja u budućnosti za naše narode - zaključila je Maja Gojković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Puno Srbe kostaju ovakvi zgubidani.Kad dodje vreme za EU bice bez ultimatuma i sa celom Srbijom,sto znaci da moraju povuci nezakonito priznanje kosova prvo,drugo prestati sa ultimatumima i trece razgovarati na ravnopravnom nivou bez ultimatuma.

  • Tara

    Sestro draga kome treba ta zlocinacka organizacija vidis li bede u hrvatskoj,rumuniji bugarskoj sta treba kao i oni da napustimo drzavu.

  • Milorad Vujicic

    Dokle cemo se bezpotrebno ponizavat .Mismo upravo zbog EU u ovoj situaciji I politickoj I ekonomskoj kakva je sve ove decenije.EU ne odustaje da napada na Srbiju I Srbe a mi molimo na koljenima da nas koloniziraju.Od svih zemalja EU samo je njemacka napredovala dok su ostali dobili otpatke.Brze idemo napred slobodni I bez ultimatuma EU.Da trebamo urediti drzavu,trebamo,ali to trebamo zbog sebe a ne zbog EU.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima