• 3

Druga runda međustranačkog dijaloga: Razgovoru će prisustvovati Bilčik i Fajon?

Prva runda međustranačkog dijaloga u Skupštini, održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao izaslanik EP Knut Flekenštajn

  • 3

Druga runda razgovora izaslanika EP sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka u Skupštini Srbije biće održana 14. i 15. novembra.

Razgovorima bi trebalo da se priključe i novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i nova predsednica Odbora EP za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon, saznaje Tanjug.

Vladimir Bilčik

Vladimir Bilčik - Printskrin: Youtube/Braňo Závodský Naživo

Bilčik je nedavno rekao da će njegov glavni zadatak kao novog izvestioca za Srbiju biti da prati politička dešavanja i da sastavi godišnji izveštaj o procesu njenog pridruživanja, dok je Fajon bila svojevremeno i izvestilac EP za viznu liberalizaciju sa našom zemljom, a na novoj funkciji zamenila je poslanika Eduarda Kukana.

Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

Bled, bledski strateski forum, Tanjug Fujon

Tanja Fajon - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prva runda međustranačkog dijaloga u Skupštini, održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao izaslanik EP Knut Flekenštajn.

Nakon tih razgovora, iz Skupštine Srbije je saopšteno da će se druga runda fokusirati na poboljšanje parlamentarnog dijaloga, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

U rezimeu zaključaka prve runde dijaloga navodi se da su učesnici voljni da nastave učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, te ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora.

Na dnevnom redu prvog međupartijskog dijaloga razmotrena su četiri, kako se navodi, suštinska pitanja: razmatranje nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji i uloga REM i RTS, finansiranje kampanja i obrazovanje glasača, odnosno obuka i transparentnost biračkog spiska.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Pol

    Sramota!? Kao da dve države pregovaraju pa im treba posrednik.

  • Mrcke

    Nisam za Vucica, ali ni za ovakvu opoziciju. Bojkot mora, do kraja...ako svi bojkotujemo, a on sam izadje, gubi kredibilitet! Zato i pregovara ovako, da nagovori minorne stranke, da izadju i daju mu kredibilitet.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima