• 1

Jevtić posle sastanaka sa predstavnicima Stejt departmenta: Pojačan fokus SAD za nastavak dijaloga

Mogao sam od gotovo svih svojih sagovornika da čujem da treba iskoristiti momenat, odnosno veliku pažnju američke administracije kako bi se došlo do dobrog kompromisnog rešenja - izjavio je Dalibor Jevtić

  • 1

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je danas da postoji pojačana pažnja SAD za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, ali da za to ne vidi spremnost Prištine.

Jevtić, koji već nekoliko dana boravi u Vašingtonu, gde se sastao sa predstavnicima Stejt departmenta, kongresmenima i predstavnikom Saveta za nacionalnu bezbednost za Evropu, ocenio je za RTS da je sada sav fokus američke administracije na višem nivou kada je o nastavku dijaloga Beograda i Prištine reč.

- Mogao sam od gotovo svih svojih sagovornika da čujem da treba iskoristiti momenat, odnosno veliku pažnju američke administracije kako bi se došlo do dobrog kompromisnog rešenja. Senator (Ron) Džonson mi je rekao da poštuje poziciju predsednika Aleksandra Vučića i da ga ceni upravo zbog činjenice da je iskazao spremnost da se ovo pitanje reši, dok je njegov utisak da Priština izbegava da dođe do nastavka dijaloga - rekao je Jevtić.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Prema njegovim rečima, i u Stejt departmentu i u Beloj kući čuo je da postojanje dva američka izaslanika govori u prilog činjenici da je velika pažnja administracije po tom pitanju, ali da se stiče utisak da je izaslanik Bele kuće Ričard Grenel taj od koga se očekuje da bude glavni u ulozi posrednika po ovom pitanju.

- Rekao sam im da postoje prevelika očekivanja što se tiče rokova. Mislim da nije dobro postavljati rokove, jer onda nećemo doći do kvalitetnog rešenja.S druge strane, očekivanja su bila i da će kosovska vlada biti formirana brzo, ali mislim da se to neće dogoditi - rekao je Jevtić.

On je ponovio da Srpskoj listi, najjačoj stranci kosovskih Srba, nije prioritet da bude u kosovskoj vladi.

- Odlazim sa utiskom da će američka administracija i oni koji se bave pitanjem Kosova biti možda razočarani sa onim što može biti rezultat rada nove Vlade Kosova. Nikada nisam ni imao prevelika očekivanja, ali je za nas važno da i u u SAD i na svakom drugom mestu kažemo koji je naš stav - rekao je Jevtić.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Un i rez.1244.Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije i dodati supersonicne rakete i ostalo napredno oruzje odmah.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima