Kurti najavio da će preispitati sporazume postignute sa Beogradom, Đurić traži reakciju EU

Kako prenosi Kosovo online, on je obećao da će se prvog meseca upravljanja baviti ovim problemom, ne zanemarujući pozitivne i negativne lekcije ovog važnog procesa za zemlju

  • 9
Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Pokret Samoopredeljenje zatražio je da trideset tri sporazuma postignutih između Beograda i Prištine budu preispitani, a lider te stranke i kandidat za premijera tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će prvo videti koji su sporazumi sprovedeni i kako su uticali na živote građana. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da on takvim stavom "sahranjuje" šanse za normalizaciju odnosa.

Aljbin Kurti je rekao da mora videti šta je primenjeno, da vidimo kakav je uticaj tih sporazuma na život građana. Kako prenosi Kosovo online, on je obećao da će se "prvog meseca upravljanja baviti ovim problemom, ne zanemarujući pozitivne i negativne lekcije ovog važnog procesa za zemlju".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić, ocenio je danas da stav mogućeg novog kosovskog premijera da treba preispitati postignute sporazume u dijalogu Beogradu i Prištine, "zajedno s njegovim protivljenjem kompromisu", "sahranjuje" šanse za normalizaciju odnosa.

SRBIJA KIM KANCELARIJA Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- EU bi morala konačno da kaže da li njena reč ima ikakvu težinu i da li dogovori koji su postizani uz njene garancije imaju ikakvu vrednost - dodao je Đurić.

- Kurti, koji očigledno ne zna čak ni koliko sporazuma je postignuto, morao bi da zna da, zajedno sa drugim separatističkim liderima, 2.377 dana, 389 nedelja, 78 meseci, 6,5 godina Priština laže ceo svet o formalno-pravno preuzetoj obavezi da formira Zajednicu srpskih opština -  navodi se u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima Kurti "laže albanski narod, laže međunarodnu zajednicu i EU".

- Poništavanjem briselskih dogovora, Kurti okreće točak istorije unazad i treba da bude svestan odgovornosti i mogućih posledica takvog ponašanja - zaključio je Đurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сварог

    26. oktobar 2019 | 13:20

    И идемооооо....рингишпил!!! Зашто уопште преговарамо са терористима са КиМ и ЕУ?

  • ns

    26. oktobar 2019 | 12:47

    To znaci da mi treba da preispitam jarinje i sve ostalo...

  • Petar I.

    26. oktobar 2019 | 13:00

    Zbog ovoga fašiste će izbiti novi rat na Kosmetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA