≫ 

Vučić posle sastanka sa Junkerom: Nejasno je šta će se dešavati sa EU, mi ostajemo na svom putu

Vučić je novinarima posle sastanka kazao da je Junker uvek imao dobar odnos prema Srbiji i dodao da želi da ukaže na to kakva je persperktiva naše zemlje

  • 11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Brisel gde se sastao sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom.

Vučić je novinarima posle sastanka sa Junkerom kazao da je on uvek imao dobar odnos prema Srbiji i dodao da želi da ukaže na to kakva je persperktiva naše zemlje.

- Srbija je na evropskom putu, ali šta će se sa EU dešavati to nije jasno. Mi smo bolje od drugih predviđali šta će se događati. Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, da sprovodimo reforme, a "da li će da nas se sete na Dan bezbednosti, to ćemo da vidimo". Očekujte racionalan pristup, put evropskih integracija. Sad strahoviti entuzijazam, energiju i oduševljenost u Srbiji - to nije realno - kazao je Vučić.

On je kazao da zna da predsenik Francuske Emanuel Makron voli Srbiju, uprkos njegovim izjavama da nema priključivanja evropskoj uniji u narednom periodu.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Za Srbiju ništa nije strašno bolno, samo želimo da znamo šta nam je činiti. Mi da smo zatvorili par poglavlja, onda ne bismo čekali narednih pet godina da dobijemo novac iz fondova. Naravno da je naš krajnji cilj članstvo u EU - rekao je Vučić.

Vučić: Idem u Iran, zahvaliću se i na pomoći oko povratka dece

Predsednik Srbije izjavio je da će za mesec dana posetiti Iran i da će se tada, kaže, zahvaliti iranskim prijateljima na angažovanju da se u Srbiju, majci Slavici Burmazović vrate njena deca.

Vučić je kazao da će posetu iskoristiti i da sa iranskim zvaničnicima razmotriti kakve su mogućnosti za dalje unapređenje saradnje dve zemlje.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić Printscreen: TV Pink

- Tako se ponaša nezavisna i suverena zemlja i za to neću ni od koga da tražim dozvolu, niti bilo koga šta da pitam, već da vidim koliko novih dobrih ugovora za Srbiju možemo da napravimo - rekao je posle sastanka sa Junkerom.

O paljenju knjige Gorana Vesića

Vučić je naveo da nadležni organi imaju imena počinilaca, a da je sada na tužilaštvu odluka da li će da pokrene postupak. Odgovarajući na pitanje novinara u Briselu da prokomentariše to što se pojavio snimak u medijima, a koji daje "nešto drugaciju sliku" o incidentu, budući da je deo opozicije spekulisao da iza paljenja knjige stoji njegova stranka, Vučić je rekao da je bio zaprepašćen što su neki ljudi, pa i bar dvojica do čijeg je mišljenja držao, poverovali u te laži.

Poklon za predsednika Evropske komisije

Uoči sastanka Aleksandar Vučić razmenio je poklone sa predsednikom Evropske komisije.

- Srpski vinjak našao svojtržište i u Briselu i u Moskvi. Ponosan na prijateljstvo sa predsednikom EK Žan Klod Junkerom - navedeno je na Instagramu.

 
 
 
View this post on Instagram
"Srpski vinjak je našao svoje tržište i u Briselu, i u Moskvi. Ponosan na prijateljstvo sa predsednikom #EK Žan Klod Junkerom."A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Susret sa diplomatskim predstavnicima Srbije

On je pre susreta sa Junkerom danas razgovarao sa diplomatskim predstavnicima Srbije u glavnom gradu Belgije i zahvalio im što se bore za interese naše zemlje.

- Hvala svim ljudima koji se hrabro i vredno bore za interese Srbije u Briselu - napisao je predsednik ispod fotografije na zvaničnom instagram nalogu "Budućnostsrbije" - na kojoj je zabeležio susret sa diplomatama.

Vučić će večeras učetvovati i na radnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkan organizovala šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

- Tokom poslednjeg iz serije neformalnih sastanaka sa liderima iz regiona, Visoka predstavnica Mogerini će sa liderima sa zapadnog Balkana razmeniti stavove o dešavanjima u regionu, razmotriti zajedničke izazove i sagledati šta je to što je zajednički urađeno tokom njenog mandata - navode u Evropskoj komisiji.

Bilateralni sastanak Vučića i Junkera predviđen je za 16.30, a večera sa šeficom EU diplomatije i liderima iz regiona trebalo bi da počne oko 19.30, najavljeno je u Briselu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    29. oktobar 2019 | 16:27

    Ne treba ih iritirati jer cemo osim Kosova izgubiti i sve druge problematicne teritorije a i gace na sebi.

  • PEDJA

    29. oktobar 2019 | 19:53

    Koga zabole za EU??? Oni su propala stvar...

  • Filip

    29. oktobar 2019 | 20:59

    Koji put?pa vidis da nas nece okreni se onima koji nas zele u svojoj uniji i koji nas ne ucenjuju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA