• 3

Uz garancije prihvatamo svako rešenje do kog dođu Beograd i Priština: Pendarovski o dijalogu

Svako rešenje do koga će doći Beograd i Priština prihvatljivo za ceo svet, prihvatljivo je i za nas kao neposredne sused - rekao je predsednik Severne Makedonije

  • 3

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da će njegova zemlja prihvatiti svako rešenje do koga dođu Beograd i Priština kroz pregovore, ako međunarodna zajednica garantuje da neće uslediti domino efekat.

- Svako rešenje do koga će doći Beograd i Priština prihvatljivo za ceo svet, prihvatljivo je i za nas kao neposredne susede, pod uslovom da imamo neke garancije od međunarodne zajednice da će se na tome završiti i da to neće izazvati domino efekat - poručio je Pendarovski za sarajevsku Al Džaziru.

Na konstataciju da je njegov raniji stav bio protivljenje rešenja kosovskog pitanja koje bi podrazumevalo promenu granica, Pendarovski je rekao da ono što dogovore Priština i Beograd uz snažnu podršku međunarodnih faktora, "najvećih u svetu", mora da važi samo između obe strane, a ne da bude princip po kome će se menjati i granice drugih zemalja u regionu.

On i dalje ocenjuje da moguće promene granica na Balkanu mogu da dovedu do problema.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- U načelu sam protiv ideje da se menjaju granice prateći princip etničke podele stanovništva, pogotovo na Balkanu - naglasio je Pendarovski.

Kako je rekao, Severna Makedonija treba posebno da bude zainteresovana za ono što se dešava i što će se dešavati u dijalogu između Beograda i Prištine jer je, dodaje, sused sa obe zemlje.

- Mi smo direktni susedi sa najvećom etničkom zajednicom Albanaca koja živi kod nas u Severnoj Makedoniji, sa kojom imamo veliku tradiciju zajedničkog življenja, kao i sa Srbima i Albancima u bivšoj državi - objašnjava Pendarovski.

Kosovski kompleks pitanja, kao i budući status Kosova, zaključuje Pendarovski, u međunarodnopravnom smislu ima veliki potencijal da doprinese ili odmogne budućem razvoju regiona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Putin R.S

    Vi ste nelegitimna vlada Makedoniji i vas niko nista ne pita, jer vi govorite samo ono sto vam jenki, NATO, EU, sptari iz Albanije i Kosova, Milogorci napisu da saopstite. Vi ste drzava bez imena i identiteta.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima