• 0

Evropski parlament će nastaviti da zagovara "srpski pristup": Tanja Fajon sa poslanicima u Skupštini

Očekujem da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan signal tim zemljama pre samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu - rekla je Fajon u Skupštini Srbije

  • 0

Evropski parlament će nastaviti aktivno da podržava politiku proširenja EU i da zagovara "srpski pristup" kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama, rekla je danas kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaicju i pridruživanje (POSP) Tanja Fajon.

Fajon je u Skupštini Srbije kazala da nije sjajan trenutak kada je reč o politici proširenja, jer, kako je navela, šefovi država članica EU nisu uspeli uprkos bezuslovnoj podršci EP da otvore pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

- Smatramo da je ovo propuštena prilika i strateška greška EU koja utiče na njen kredibilitet i imaće ozbiljne posledice za evropsku stabilnost i bezbednost - rekla je Fajon na sednici POSP-a.

Ona očekuje da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan signal tim zemljama pre samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu.

Sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruzivanje Evropska unija - Srbija

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- Ako se to ne desi, ceo region će postati nestabilan i izložen uticajima Rusije, Kine i Turske. Zapadni Balkan će biti glavni spoljno-politički prioritet za sledećeg šefa spoljne politike Žozepa Borela, kako je i sam rekao u Evropskom parlamentu - rekla je Fajon.

Podsetila je na njegove reči: "Ako Evropljani ne mogu da reše probleme u svom komšiluku, ne mogu da budu velika sila" i poručila da ne treba oklevati da se otvore vrata Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o Srbiji, Fajon je kazala da Komisija priprema non pejper dokument o vladavini prava.

Predsednik delegacije Narodne skupštine Vladimir Orlić rekao je da je sada veoma važno vreme za proširenje, navodeći da različite poruke od različitih evropskih aktera ne predstavljaju izgovor da se proces reformi u Srbiji ne nastavi.

Sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruzivanje Evropska unija - Srbija

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Kako je rekao, taj proceš će čak biti i intenziviran u narednom periodu, jer znači napredak za zemlju.

Orlić je ponovio da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i istakao da će učiniti sve da on bude postignut u što kraćem roku.

- Ne tražimo ustupke već izvesnost naše evropske budućnosti kada kriterijumi budu ispunjeni - rekao je Orlić i dodao da je na Srbiji da ispuni svoj deo posla.

Izrazio je nadu da će finsko predsedavanje EU doprineti unutrašnjoj solidarnosti u Uniji, kao i da će politika proširenja biti konkretizovana u narednom periodu, te da će na sledećoj međuvladinoj konferenciji biti otvorena poglavlja koja su pripremljena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima