• 3

Status kvo nije dobar ni za jednu ni za drugu stranu: Fajon o dijalogu Beograda i Prištine

Ona je izrazila nadu da će se što je brže moguće naći rešenje i obnoviti dijalog

  • 3

Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon izjavila je danas da je važno da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi, navodeći da status kvo nije podnošljiv, ni dobar, ni za jednu, ni za drugu stranu.

- Jako smo razočarani da nema napretka i da je celi proces u blokadi. Prioritet nam je da se obnovi dijalog i da obe strane nađu neku novu priliku za ugovor koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravom i da se dođe do normalizacije odnosa - rekla je Fajon na sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Skupštini Srbije.

Ona je izrazila nadu da će se što je brže moguće naći rešenje i obnoviti dijalog nakon izbora na Kosovu.

- Mislim da sad možda postoji neka nova atmosfera. Nadam se. Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je jedan od glavnih uslova za ulazak Srbije u EU. To znači da je vrlo važno da se taj proces nastavi - dodala je Fajon.

Aleksandar Vučić, Tanja Fajon, Jadranka Joksimović

Tanja Fajon - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ona je kazala da je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine razgovarala i sa nevladinim organizacijama koje su, kako je navela, istakle da će bilo koje rešenje na kraju biti prihvatljivo, međutim, svesna je, kaže, da će put do rešenja biti težak.

- Mi smo sad u procesu imenovanja nove Evropske komisije. Imamo novog šefa za spojnu politiku Đozepa Borelja, ali treba nam nova vlada na Kosovu koja bi prvo trebala da ukine takse. Više puta smo to istakli. To je poznati stav i treba da napravimo atmosferu u kojoj se onda pregovori nastavljaju - rekla je Fajon.

Srbija je, kaže, tu isto odgovorna kao tzv. Kosovo i treba da zadrži ovu atmosferu da se dijalog nastavi.

Ona je dodala da je konačni cilj dijaloga između Beograda i Prištine da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, što je, ponavlja, jedan od ključnih uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

- Iskreno verujemo da će Beograd i Priština slediti Šumanovu ideju pomirenja i da će se uskoro dogovoriti o normalizaciji odnosa - rekla je Fajon.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Kosovo je Srbija, ko Smatra drugacije nek provjeri u UNa.

  • Gane

    Čuj ovo ! Srbija je odgovorna isto koliko i takozvano Kosovo. Jedino vi niste odgovorni.

  • Pepe

    Pomislio bi neko da nas šiptari zaje**vaju, a vaša ideja i podrška je u osnovi njihovog nečoveštva.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima