• 9

Ambasadorka Velike Britanije poručila: Ostajemo posvećeni Srbiji i regionu uprkos Bregzitu

Zapadni Balkan, kako ističe, direktno je bitan za London, za bezbednost i stabilnost Velike Britanije

  • 9

Velika Britanija će ostati posvećena kreiranju održive stabilnosti i ekonomskog napretka u Srbiji i regionu, bez obzira na Bregzit i ishod decembarskih izbora u toj zemlji, poručila je danas ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

- Da li će Velika Britanija promeniti svoje interese na Zapadnom Balkanu? Posvećenost i interes Londona u ovom regionu je mnogo stariji nego naše članstvo u EU - istakla je Meklaud na skupu "Biti ili ne biti - Bregzit, EU i Zapadni Balkan".

Kako je navela, bez obzira na to kako će se završiti pitanje izlaska Britanije iz EU, ta zemlja će ostati aktivna i posvećena u međunarodnim odnosima, međunarodnim organizacijama, EU, Savetu Evrope i NATO.

- Mi ostajemo posvećeni demokratskim vrednostima, a svakako ostaćemo posvećeni i značajnim klimatskim pitanjima na globalnoj osnovi - rekla je britanska ambasadorka u Beogradu.

San Maklaud

Šan Maklaud - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zapadni Balkan, kako ističe, direktno je bitan za London, za bezbednost i stabilnost Velike Britanije.

Ona je rekla da će Velika Britanija nastaviti da sarađuje sa Zapadnim Balkanom, kao i da podržava slobodu medija, borbu protiv kriminala, vladavinu prava u ovom regionu.

- Kreiranje održivog mira i ekonomskog napretka u ovom regionu za sledeće generacije je jedan od razloga zašto ćemo nastaviti da pomažemo u regionu - naglasila je ona.

Podsetila je da su vlasti Velike Britanije još prošle godine na samitu Zapadnog Balkana u Londonu poručili da ostaju posvečene saradnji sa lokalnim i globalnim igračima.

Ms Sian MacLeod

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji - Foto: gov.uk

Ona je dodala da podržavaju procese pomirenja, izgradnje poverenja, pospešivanje investicija i digitalizacije budućnosti u Srbiji, kao i u regionu.

Ona je pozdravila napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke i naglasila da i Velika Britanija pomaže u tom procesu.

Kada je reč o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, Meklaud je rekla da je britanska ekonomija već 40 godina usko povezana sa evropskim susedima, te da je nemogućnost britanskog parlamenta da se dogovori oko vremenskog okvira prilagođavanja pravnog sistema nakon izlaska, uticala na donošenje odluke o raspisivanju prevremenih izbora.

Ona ističe da je reč o izlasku Velike Britanije iz EU, ali ne i Londona iz Evrope.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Злотвори проклети енглески

  • Milorad Vujicic

    Povucite priznanje kosova ,Blera I Klingons u zatvor,postivajte rez.1244.

  • Vujas

    Samo lud čovek može u sve ovo poverovati.....

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima