• 6

Bocan-Harčenko: Kosovsko pitanje bi trebalo da bude glavni fokus SB UN

Bocan-Harčenko je ocenio da odnosi Rusije i Srbije nikad nisu bili na višem nivou, kao i da ih prati intenzivan dijalog zasnovan na poverenju

  • 6

Jedno od najvažnijih pitanja na Balkanu, na međunarodnom planu, jeste kriza na Kosovu i Metohiji, a kosovski problem bi trebalo da se reši na inicijativu Beograda, izjavio je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

- Srpsko rukovodstvo je savršeno svesno toga i vodi glavnu reč. Više puta je navedeno na najvišem nivou da Rusija pruža svu moguću podršku Srbiji kao prijatelj i partner i stalni član Saveta bezbednosti UN. Polazimo od pretpostavke da je Kosovo važno pitanje na dnevnom redu SB i trebalo bi da bude glavni fokus ovog organa UN. SB je i jedna od garancija i premisa za rešavanje kosovskog pitanja - rekao je Harčenko za TAS S.

Bocan-Harčenko je ocenio da odnosi Rusije i Srbije nikad nisu bili na višem nivou, kao i da ih prati intenzivan dijalog zasnovan na poverenju.

Aleksandar Bocan Harcenko

Aleksandar Bocan Harčenko - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Bilateralna saradnja je dostigla izuzetno visok nivo sa intenzivnim političkim dijalogom zasnovanim na poverenju. Rusko-srpski odnosi se razvijaju u potpunosti u skladu sa deklaracijom o strateškom partnerstvu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da se radi o radnom dokumentu, koji daje konkretne rezultate - rekao je diplomata.

On je ipak naglasio da je Srbiji i Balkanu potrebna veća zastupljenost Rusije u medijima. Bocan-Harčenko je podsetio na posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu i njegovo prisustvo na svečanom obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu, razgovore sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, kao i na pristupanje Srbije Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU).

Aleksandar Bocan Harcenko

Aleksandar Bocan Harčenko - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema rečima ruskog ambasadora, najvažnija oblast bilateralne saradnje su veliki strateški projekti koje sprovode ruske kompanije u Srbiji.

- Za početak, to je rad kompanije NIS (Naftna industrija Srbije), koja proširuje svoje aktivnosti i proizvodnju. Projekti koji uključuju Ruske železnice se brzo sporovode u delo. Naravno, to je i "Turski tok", jer je Srbija najaktivnija zemlja u njegovom sprovođenju posle Turske. Treba primetiti da su poduhvati poslednjih godina strateški, u pogledu bilateralne saradnje i ekonomskog i energetskog prisustva Rusije u regionu i Evropi uopšte - naglasio je Bocan-Harčeko.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milan K.

    Rusija ce se sama uljuciti kada to bude neophodno.

  • nikolas

    KRAJNJE JE VREME DA SE RUSIJA UKLJUCI DIREKTNO U RESAVANJE KOSOVSKOG PROBLEMA I DA SE TO RESI U SAVETU BEZBEDNOSTI !!!! VREME JE ZA MIR NA BALKANU I ZA PREKID NATO OKUPACIJE SRBIJE -JEDINE OKUPIRANE ZEMLJE U EVROPI U 21 VEKU!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima