• 7

"Ovo je dokaz da je Čitaku državljanka Srbije": Dačić liderima na sednici SB UN pokazao dokument

Vljora Čitaku je i dalje državljanin Republike Srbije i upisana je u matičnu knjigu rođenih za područje Priština pod brojem 6194 za 1980. godinu - rekao je šef srpske diplomatije

  • 7

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku i dalje državljanka Srbije, dokumentujući to fotokopijom njenog izvoda iz knjige državljana.

- Možda će Citaku sad reći da nije tražila otpust iz srpskog državljanstva, jer je to za nju nebitno. Ali pitajte Nemce da li je nebitno, budući da Nemačka traži od svakog Albanca sa KiM potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije - rekao je Dačić.

On je dodao i da je ona upisana u matičnu knjigu rođenih za područje Prištine.

Izvod iz maticne knjige Vljora Citaku

Foto: Telegraf

Istakao je i da veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije.

- Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo. Mogla je Čitaku da traži otpust, ali nije. Prema tome, nemojte tako da govorite o svojoj državi - rekao je Dačić povodom njenih ranijih tvrdnji da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM pokazao kako je izgledao izvod iz matične knjige rođenih koje su srpske vlasti izdavale 1990. godine na KiM koji je dvojezični, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

- Hoćete li da pogledate, tada ste imali deset godina - upitao je Dačić Čitaku i dodao da je i ona imala takav izvod, na albanskom i na srpskom jeziku.

On je naveo da su čak i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta, prvo na albanskom, pa na srpskom jeziku.

- Kako vas nije sramota da lažete da niste imali pravo da koristite albanski jezik u Srbiji - upitao je Dačić Vljoru Čitaku.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Nema odustajanja od povlacenja priznznja kosova jer je u svakom slucaju nelegalno priznato.Drugo nece nikad biti priznato od Srba i Srbije.Yrece ,da mogu imati povlastice,mogu,ali moramo o tome razgovarati.Zato sto nisu prisli razgovorima sve ce biti dogovarano upravo u UNa.Nikakvi evropski ili prozapadni pregovori.Ne. Samo u UN.

  • S . M .

    Kao uvek do sada briljantan nastup srpskog ministra inostranih poslova gospodina Ivice Dačica. Ali ovaj put je tako lepo,da svi razumeju objasnio politiku Srbije kada je u pitanju Kosovski problem. Svaka reč mu je bila prava,odmerena i na svom mestu.

  • Cika Velja

    Nema on kome da kaze to sto treba da se cuje!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima