• 7

Prvi put na SB UN niko nije uputio poziv za priznavanje tzv. Kosova: Dačić posle sednice u Njujorku

Očigledno da je Srbija veoma ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju i da je sveukupna politika Srbije uticala da se bolje razume situacija oko KiM - izjavio je Ivica Dačić

  • 7

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je osnovna poruka tog skupa vezana za izveštaj Unmika o incidentu od 28. maja kada je kosovska policija uhapsila dvojicu službenika misije UN, kao i da se do danas nije desilo da na jednoj sednici SB UN niko ne uputi poziv drugim zemljama da priznaju tzv. Kosovo.

Kako je jutros saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je rekao da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin izneo zaključke tog izveštaja.

Ti zaključcu su, kako je naveo, da su uhapšeni bili na službenoj dužnosti, da nisu prekoračili ovlašćenja, da je došlo do kršenja konvencije o imunitetu i privilegijama osoba koje se nalaze u mirovnim misijama UN-a, da su im nanete teške telesne povrede i da se vode sudski postupci protiv njih.

- Najvažniji zaključak je da se poziva Priština da kazni sve odgovorne - rekao je Dačić.

Njujork, sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, UN

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Na sednici SB UN smo iskoristili priliku da iznesemo sve primere oko kršenja ljudskih prava Srba na KiM, da predočimo laži kojima se Priština služi - počev od priče o dekolonizaciji, potom da nisu imali pravo na korišćenje svog jezika i pisma u Srbiji i Jugoslaviji, i na kraju ovaj pokušaj navodnog trovanja članova izborne komisije prilikom prebrojavanja srpskih glasova.

- Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se izjasni o tome, ali i da se izjasni o stavovima (kandidata za premijera i pobednika kosovskih izbora Aljbina) Kurtija koji govori da će Briselski sporazum biti mrtvo slovo na papiru. Šta to treba da znači? Zašto smo uopšte pregovarali? - upitao je Dačić.

On je ocenio i da je "očigledno da je Srbija veoma ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju" i da je "sveukupna politika (Srbije) uticala da se bolje razume situacija oko KiM".

- Na ovoj sednici niko nije pozvao druge zemlje da priznaju Kosovo, a to se nikad do sad nije desilo - rekao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da su se stvari promenile, ali da ne možemo biti zadovoljni situacijom na KiM i da ne možemo biti zadovoljni kako se ispunjavaju sve međunarodne obaveze koje je Priština preuzela.

- Zato je potrebno da se o KiM raspravlja na SB UN. Naredna sednica bi trebalo da bude u aprilu sledeće godine - rekao je ministar spoljnih poslova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije i dodati supersonicne rakete i ostalo napredno oruzje odmah.

  • 011

    e vala basi si pravo komentarisao i to pravi Pasoš da mu nije istekao rok.

  • Uzor

    Dacic je car!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima