Pendarovski: Dogovor Beograda i Prištine uz podršku međunarodne zajednice

Moj stav je da bez međunarodne zajednice nema dogovora, iako je volja Beograda i Prištine suštinska - izjavio je predsednik Severne Makedonije

  • 4

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bez međunarodne zajednice nema dogovora Beograda i Prištine i ponavlja svoj stav da je protiv promene granica kao jednog od mogućih rešenja, ističući da vodi računa o svojoj državi i da je najbitnije da ostane u granicama u kojima je.

Navodi da je njegova ranija izjava po tom pitanju naišla na negativne reakcije srpske vlade, što je, kaže, legitimno.

- Nemam problem s tim. Ja vodim računa o svojoj državi. Najbitnije je da država ostane u granicama u kojima je - rekao je Pendarovski u intervjuu za RTS.

Kako je rekao, njegov stav je da bez međunarodne zajednice nema dogovora, iako je volja Beograda i Prištine suštinska.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Mislim da ne treba da se dozvoli da se zatvori kosovsko pitanje, a da se otvore dva-tri druga u regionu, kao i da ne dođe do domino efekta - rekao je Pendarovski.

Čak i ako dođe do promene granica, kaže Pendarovski, međunarodni faktor mora da pruža garancije da će rešenje između Beograda i Prištine važiti samo za njih.

- Međutim, ja mislim da će biti katastrofa ako krenu da se menjaju granice po celoj bivšoj Jugoslaviji ili jugoistoočnoj Evropi - istakao je Pendarovski i dodao da je reč o "anahronom rešenju".

On očekuje međunarodne garancije da, ukoliko dođe do rešenja koje podrazumeva promenu granica, to neće pogoditi Severnu Makedoniju i njen teritorijalni integritet.

Stevo Pendarovski Foto: Tanjug/AP

Komentarišući svoj predlog o samitu Zapadnog Balkana i EU kako bi se odbacile alternative evropskim integracijama, Pendarovski kaže da "mi sebe ne vidimo kao susede EU", već da su to, objašnjava, zemlje istočnog partnerstva, Moldavija i centralnoazijske države, kao i severnoafričke.

- Mi pregovaramo da bismo postali članice. Našoj delegaciji je na jednom od sastanaka u Briselu nezvanično rečeno da u visokim evropskim krugovima se razmišlja o alterantivi za članstvo koja se zove evropska ekonomska zona. To je vid šireg evropskog tržišta, ali ne da budete član političkih institucija - naglasio je Pendarovski.

Ističe da je njegova ideja o samitu Zapadnog Balkana i EU da se jasno kaže da se time ne zadovoljavamo.

- Mislim da svi koji smo time pogođeni treba da potpišemo deklaraciju, da nam posle toliko godina ne pada na pamet da se zadovoljimo članstvom u evropskoj ekonomskoj zoni - zaključio je Pendarovski.

On je najavio svoju zvaničnu posetu Srbiji, te da će na zvaničan poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića boraviti u Beogradu 22. novembra.

Dodao je i da mu je predsednik Srbije ukazao čast što je prisustvovao njegovoj inauguraciji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    1. novembar 2019 | 22:12

    Juzna Srbija Kosovo i Metohija je pod Nato EU vojnom okupacijom i u takvim uslovima nemoze biti govora o nekim pregovorima sa albanskim OVK teroristima !

  • Ahaha

    1. novembar 2019 | 15:21

    Kurajberović sakuplja poene kod šipaca.

  • Raska

    1. novembar 2019 | 15:06

    Ti juzno srbijanac nemoj mnogo da psmetujes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA