≫ 

Prištinski mediji prenose: Palmer poslao nedvosmislenu poruku Srbiji u vezi sa članstvom u EU

Specijalni predstavnik je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom

  • 37
Metju Palmer, SAD, Balkan, Kosovo i Metohija FOTO TANJUG/ ZORAN STANIC/ bk

Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova, poručio je danas specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer u Prištini, preneli su prištinski mediji, Ljajmi i Klan Kosova.

Palmer je u obraćanju studentima u Nacionalnoj biblioteci u Prištini rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU bez rešenja problema sa Kosovom.

On je rekao i da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu, i naglasio da rešavanje "odnosa Kosova i Srbije" ostaje strateški prioritet SAD, prenose prištinski mediji.

Specijalni predstavnik je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

- Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije biće lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mesta. Kada bude formirana nova vlada, moraće da oživi pregovore. Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, UN, zaslužujete da ne budete iza SAD, nego rame uz rame sa nama. Takva je budućnost kroz dijalog, jer status-kvo nije dovoljan - istakao je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

- Pregovori sa Srbijom su bili komplikovani. Ali, kosovska istorija oduvek se odnosila na prevazilaženje izazova i kompromisa. Vaša državotvornost je neopoziva i sada vam je potrebna normalizacija da bi iskoristili veliki potencijal koji posedujete. SAD ne nameću sporazum, Kosovo i Srbija ga moraju postići i odobriti. Pregovarači moraju imati prostora za istraživanje ideja - dodao je Palmer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveto

    1. novembar 2019 | 19:52

    Vaše je pravo da priznate Kosovo a naše da ne priznamo! A što se tiče Evrope njihovo je pravo da nas prime ili ne .Postavlja se samo pitanje da li su SAD gazde EU i svim njenim članicama. Ako je to tako tada je EU bijeda od unije.

  • Johan Sebel

    1. novembar 2019 | 19:53

    Pa to je super vest! Americka logika gubi smisao i da priznamo i da ne priznamo Kosovo necemo uci u EU. Samim tim dosta gubljenja vremena Srbija nikada nece priznati kosovo zato sto je to okupirani deo Srbije! Politika povlacenja priznanja ce se nastaviti!

  • Boban

    1. novembar 2019 | 19:53

    Ne treba nama ameri Eu neka bude vama a ni siptarima ne treba pokloniti Kosovo jer ni nama niko u zivotu nista nije poklonio a to sto vi mislite da ako neku drzavu bombardujete, otmete deo teritorije i proglasite novu drzavu funkcionise onda se varate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA