• 37

Prištinski mediji prenose: Palmer poslao nedvosmislenu poruku Srbiji u vezi sa članstvom u EU

Specijalni predstavnik je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom

  • 37

Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova, poručio je danas specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer u Prištini, preneli su prištinski mediji, Ljajmi i Klan Kosova.

Palmer je u obraćanju studentima u Nacionalnoj biblioteci u Prištini rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU bez rešenja problema sa Kosovom.

On je rekao i da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu, i naglasio da rešavanje "odnosa Kosova i Srbije" ostaje strateški prioritet SAD, prenose prištinski mediji.

Specijalni predstavnik je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

- Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije biće lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mesta. Kada bude formirana nova vlada, moraće da oživi pregovore. Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, UN, zaslužujete da ne budete iza SAD, nego rame uz rame sa nama. Takva je budućnost kroz dijalog, jer status-kvo nije dovoljan - istakao je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

- Pregovori sa Srbijom su bili komplikovani. Ali, kosovska istorija oduvek se odnosila na prevazilaženje izazova i kompromisa. Vaša državotvornost je neopoziva i sada vam je potrebna normalizacija da bi iskoristili veliki potencijal koji posedujete. SAD ne nameću sporazum, Kosovo i Srbija ga moraju postići i odobriti. Pregovarači moraju imati prostora za istraživanje ideja - dodao je Palmer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Velja

    Ovog više nikad da pustite u Srbiju niti sa njim pregovarati!!!

  • Deda Pera Deda Pera Petar

    Bilo i bice ultimata velikih sila. Deco seti te se predaka i ne okaljajte obraz samo hrabro ne obracajte paznju na malodusnike i kukavice.

  • Драган

    Је ли г.Палмер порт-парол Тачијев ?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima