• 98

Ugljanin u Sarajevu predstavio predlog za specijalni status Sandžaka

On je predstavio predlog Specijalnog statusa Sandžaka u okviru reforme političkog sistema Republike Srbije, a koji je sačinila SDA Sandžaka

  • 98

Na današnjoj sesiji Kruga 99, Asocijacije nezavisnih intelektualaca uvodničar je bio lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin. On je poručio da je specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda ključ rešenja sporova na Balkanu.

On je predstavio predlog Specijalnog statusa Sandžaka u okviru reforme političkog sistema Republike Srbije, a koji je sačinila SDA Sandžaka.

Ugljanin je podsetio na koncept Badentereove komisije za trajno rešenje jugoslovenske krize, po kojem se avnojevske granice priznaju kao međunarodne granice novonastalih država na prostoru bivše Jugoslavije - uspostavljanjem specijalnog statusa za delove naroda koji ostaju izvan matične države.

Taj predlog SDA Sandžaka je dostavila predsedniku, Skupštini i Vladi Republike Srbije, kao i predsedniku Skupštine Crne Gore i drugim relevantnim faktorima, međunarodnim predstavnicima, Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama.

NPAZAR UGLJANIN AUTONOMIJA

Sulejman Ugljanin - Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Osećanja građana Sandžaka, posebno Bošnjaka, koji Bosnu doživljavaju kao svoju nacionalnu državu ima utemeljenje u istorijskim, pravnim i političkim činjenicama. Definisanje Sandžaka, kao zasebnog teritorijalnog i političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku - naglasio je Ugljanin na konferenciji za medije.

U skladu s tim, dodao je, sledeći tu politiku mira, razumevanja, za trajno rešenje jugoslovenske krize koji je predložila Badentereova komisija građani Sandžaka su životno zainteresovani za suverenu Bosnu i Hercegovinu, koja bi putem bilateralnih odnosa definisala status Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku.

- U tom smislu, Sandžak, kao zajednica ravnopravnih građana i naroda, bio bi model za rešavanje svih teritorijalnih i političkih sporova između država i naroda na Balkanu - zaključio je Ugljanin.

Naglasio je da sve o čemu je govorio ima utemeljenje i u rezultatima referenduma građana Sandžaka koji je održan 25., 26. i 27. oktobra 1991. godine, nekoliko dana pre nego što je Badenterova komisija 4. novembra objasnila i objavila stav o trajnom rešenju jugoslovenske krize.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko ne bitan

    Interesantno je da Albanci dali bili muslimani, katolici ili pravoslavci drže zajedno i za sebe u prvoj liniji govore da su Šiptari a vera na stranu!!!!! Zato i napreduju. Kod nas su Srbi postali Bosnjaci i smatraju se drugom rasom. A vrlo dobro znaju šta su i da su za vreme osmanskog carstva promenili samo religiju, a ne i krv.

  • Čeda Ekser

    Ovaj covek postaje toliko jadan da je cak i smesan a da ga ni njegovi Pazarci ne smatraju za normalnog coveka!Propao je kao dr.stomatolog pa svoju"politiku" sada razvija u sopstveni biznis!Jadno....

  • Sajla

    On ovo nije mogao, odnosno umeo, da izgovori, nema šanse. Čoveku je pitrebna pomoć. Treba ga razumeti. Psiholozi i psihijatri u akciju!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima