≫ 

Brnabić održala predavanje i odgovarala na pitanja studenata na Ðaotong Univerzitetu u Šangaju

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što vidi studente iz Srbije u Kini, na Ðaotong Univerzitetu, zbog čega je, kaže, veoma ponosna

  • 0
Šangaj Ðao Tong Univerzitet Foto: Milena Đorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić, danas je, u okviru posete Kini, održala predavanje studentima Šangajskog Ðaotong Univerziteta, drugom po veličini u Šangaju, osnovanog još 1896. godine.

Premijerka je visokoškolcima, među kojima je bilo kineskih, ali i srpskih studenata koji su izabrali Šangaj i Ðaotong Univerzitet za svoje usavršavanje, govorila o odnosima Srbije i Kine, ali i predstavila Srbiju i njena nastojanja da postane jedan od lidera u razvoju inovacionih tehnologija.

Ana Brnabić i Nebojša Popović Foto: Milena Đorđević

Studentima je bilo omogućeno da premijerki postavljaju pitanja, a jedan od njih bio je i Dušan, kojeg je zanimalo kako bi ona ocenila znanje građana Srbije o mehanizmu saradnje "Pojas i put" i na koji način studenti mogu doprineti daljoj saradnji Srbije i Kine.

Šangaj Ðao Tong Univerzitet Foto: Milena Đorđević

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što vidi studente iz Srbije u Kini, na Ðaotong Univerzitetu, zbog čega je, kaže, veoma ponosna.

- Nadam se da ćete se vratiti u Srbiju, nakon studija. Treba nam vaša pomoć - poručila im je Brnabić.

Prema njenim rečima, građani Srbije znaju mnogo o kineskim investicijama u našoj zemlji i podršci koju nam pruža Kina, koja je jedan od najvećih prijatelja Srbije.

Ana Brnabić i Nebojša Popović Foto: Milena Đorđević

U prilog tome, navela je da je prvi infrastrukturni projekat u okviru saradnje "Pojas i put", izgradnja Pupinovog mosta, u Beogradu, kao i da su deo važnog međunarodnog koridora, Koridora 11, zajedno gradile srpske i kineske firme, uz značajne kineske investicije u Srbiji.

- Sve ove stvari su primetne u Srbiji - rekla je Brnabić.

Šangaj Ðao Tong Univerzitet Foto: Milena Đorđević

Ona je navela da Srbija ponekad trpi kritike zbog bliske saradnje sa Kinom, a nalazi se na EU putu, ali je istakla da je čak 90 odsto kineskih investicija u Evropi, zapravo - u Zapadnoj Evropi.

U svom obraćanju, Brnabić je izrazila zadovoljstvo što je kineski predsednik Si Ðinping na otvaranju Sajma izvoza u Kini istakao da ta zemlja ostaje otvorena za saradnju sa svim zemljama sveta, što je, kaže, prava poruka u vreme kada svet postaje sve kompleksnji i kada se, dešavaju protekcionizam i trgovisnki ratovi, umesto da se insistira na komunikaciji, saradnji i otvorenosti na dobrobit svih.

Šangaj Ðao Tong Univerzitet Foto: Milena Đorđević

Posebno je istakla da joj je drago što je i francuksi predsednik Emanuel Makron, koji je jedan od ključnih ljudi u Evropksoj uniji, govorio o značaju saradnje Kine i Unije, što je, dodala je, dobra vest za Evropu, ali i za ceo svet.

Brnabić je rekla da Srbija nije član EU, ali je u procesu pristupanja Uniji, a istovremeno je veoma blizak prijatelj i partner Kini, na šta je naša zemlja ponosna.

Šangaj Ðao Tong Univerzitet Foto: Milena Đorđević

- Manja smo zemlja, imamo manje stanovnika, resursa, ali delimo iste vrednosti, a to su otvorenost, spremnost za saradnju sa svima partnerima, iz Evrope, Azije, Afrike… Delimo viziju predsednika Sija da je jedini put i način da svet napreduje u saradnji - rekla je Brnabić.

Posebno je istakla učešće Srbije u mehanizmu "17 + 1", odnosno saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i to što je Srbija zemlja sa najviše potpisanih ugovora sa Kinom, od svih 17 partnera.

- To znači da smo se pozicionirali kao jedan o ključnih igrača u inicijativi ''Pojas i put'' - podvukla je ona.

Ana Brnabić i Nebojša Popović Deleacija Srbije na Đaotong Univerzitetu - Foto: Milena Đorđević

Kada je reč o situaciji u Srbiji, Brnabić je rekla da je pre šest godina zemlja bila nekoliko koraka do bankrota, u teškoj ekonomskoj situaciji, a da su u međuvremenu sprovedene teške reforme, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je veliki prijatelj Kine.

- Zato danas imamo drugačiju Srbiju - dodala je premijerka.

Kako je navela, nakon finansijske konsolidacije, glavni izazov vlade na čijem je čelu je transformacija ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

Ana Brnabić i Nebojša Popović Foto: Milena Đorđević

- Zato Srbija ulaže mnogo u digitalizaciju obrazovanja, javne uprave i ekonomije - dodala je Brnabić.

Kako je rekla, reforma obrazovnog sistema je potrebna da bi se mladi osposobili za poslove koji ih čekaju u budućnosti, a koji danas možda čak i ne postoje, a uz digitalizaciju obrazovanja mladi se uče kako da misle logički i da rešavaju probleme.

Šangaj Ðao Tong Univerzitet Foto: Milena Đorđević

Istakla je da Srbija ulaže u start ap kompanije, razvoj inovacija i naučna istraživanja, te navela da će do kraja mandata vlade koju vodi Srbija imati tri naučno-tehnološka parka.

Za razvoj inovacija i start ap firmi, vlada je uvela i poreske olakšice, dodala je ona.

Šangaj Ðao Tong Univerzitet Foto: Milena Đorđević

Na pitanje kineskog studenta o saradnji Srbije i Kine, Brnabić je rekla da dve zemlje imaju strateško partnerstvo, da Srbija podržava politiku jedne Kine, dok Kina podržava teritorijalni integritet Srbije i jak je partner koji Srbiju podržava u međunarodnoj arena, pre svega u Ujedinjenim nacijama.

Ana Brnabić i Nebojša Popović Foto: Milena Đorđević

Podsetila je da kineski partneri rade na izgradnji puteva i pruga u Srbiji, a posebno je podsetila da je kineski Hbis, preuzimanjem Železare Smederevo, jedne od najvažnijih srpskih kompanija, spasio čeličanu, i sačuvao više hiljada radnih mesta.

Ana Brnabić i Nebojša Popović Foto: Milena Đorđević

Primetila je da je na otvaranju Sajma, premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao da je Grčka imala veoma težak period ekonomske krize, a da je posle konsolidacije i nakon što je njihov rast počeo da napreduje, Kina bila ta koja je među prvima investirala u tu zemlju.

Tako je Kina uvek spremna da podrži Srbiju, ne samo ne samo kada je dobro, već u težim vremenima, dodala je ona.

Ana Brnabić i Nebojša Popović Foto: Milena Đorđević

- Lako je biti prijatelj kada je dobro, pravi prijatelj je sa vama kada je teško. Mi očekujemo produbljivanje saradnje, u oblasti IT Srbija može mnogo da nauči - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić i Nebojša Popović Foto: Milena Đorđević

Na kraju predavanja, premijerka je dobila na poklon od rektora monografiju Univerziteta, a ona je uzvratila slikom naive iz Kovačice, koju je, uz želje da ih podsećaju na Srbiju, tokom prvog dana posete uručila i predstavnicima kineskih kompanija.

(Telegraf.rs/Tajnug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA