• 12

Uprkos povećanom angažovanju SAD: "Rešenje za kosovski problem mora biti evropsko"

Petrič kaže da EU treba što pre da bude aktivna po pitanju Kosova i sustigne u tome SAD, uključi je u svoje aktivnosti, jer, bez Vašingtona je, kako dodaje, teško doći do rešenja

  • 12

Rešenje za pitanje Kosova i Metohije mora biti evropsko, uveren je bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič je povodom uočljivo povećanog angažovanja SAD oko rešenja pitanja Kosova ukazao da je važno da Vašington, kao svetska sila broj 1, pokaže interesovanje za ovaj problem, ali smatra da se solucija mora naći u dogovoru sa EU.

- Rešenje u tom regionu mora biti evropsko. Zabrinut sam što se američka inicijativa dešava u vreme vakuuma dok stara Evropska komisija još uvek postoji, a nova je trebalo da preuzme posao - objasnio je on u izjavi za Tanjug.

Petrič kaže da EU treba što pre da bude aktivna po pitanju Kosova i sustigne u tome SAD, uključi je u svoje aktivnosti, jer, bez Vašingtona je, kako dodaje, teško doći do rešenja.

Volfgang Petrič

Volfgang Petrič - Foto: Wikipedia/Manfred Werner - Tsui

Time, smatra, EU treba da pokaže svoje liderstvo.

Petrič kaže i da je bio začuđen što je EU bila dugo neaktivna, a trebalo je, šta više, pitanje Kosova da proglasi važnim evropskim pitanjem.

- Ne bih govorio da je to spoljnopolitičko pitanje, već unutarevropsko. Time bi trebalo uputiti signal da rešenje mora biti evropsko, a taj signal je izostao - kritikovao je Petrič.

Istovremeno, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti mora da pripazi da svojim izjavama ne "uništi" dijalog sa Beogradom, poručuje Petrič.

On je ukazao da su Kurtijeve ekstremne izjave namenjene pre svega za unutrašnju upotrebu, ali, ističe, mora da pazi da ne dovede do kraha dijaloga, odnosno čak i do njegovog nazadovanja.

Takođe, još uvek je otvoreno pitanje ko će biti budući premijer u Prištini - Kurti ili Vljora Osmani, koju opisuje kao veoma obrazovanu osobu, sa kapacitetom da nešto pokrene.

Volfgang Petrič

Volfgang Petrič - Foto: Wikipedia/Manfred Werner - Tsui

Takođe ukazuje da u parlamentarnoj demokratiji treba poštovati postojeća pravila, a to znači da sve stranke koje su izabrane budu priznate kao potencijalni partneri.

- Sada je važno da albanska većina priđe Srpskoj listi. Mislim da bi to bilo najbolje rešenje - naglasio je Petrič koji je učestvovao sa konferenciji Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) u Zagrebu.

Izrazio je nadu da će, čim na dužnost stupi nova Evropska komisija, dodajući da je "evropska vlada" sličan vladi BIH po pitanju vremena formiranja, pokazati "punu aktivnost".

Takođe je kazao da EU mora jasno reagovati na negativna događanja.

Kaže da je, nažalost, ispravan utisak da EU ne reaguje uvek, dodajući da se mora imati u vidu da sada u Briselu vlada haotično stanje, jer stara komisija smatra da nije nadležna, a nova još nema nadležnosti da reaguje na stvari kao što je priča oko prebrojavanja glasova dijaspore na izborima na Kosovu i navodnim otrovima.

- Ako EU želi da zadrži ulogu posrednika onda mora uvek reagovati, i to u oba pravca - poručio je Petrič.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • SaraNS

    Stalno se traži rešenje kosovskog problema, a to rešenje postoji već 20 godina- Rezolucija 1244. Svi se oni prave blesavi i neće ni da čuju za tu rezoluciju. Rešenje koje oni hoće je priznavanje Kosova i bukvalno sve što su predložili se odnosilo da mi priznamo Kosovo na ovaj ili onaj način. Da nije (bilo) Vašingtona, rešili bismo mi kosovski problem još 1999. Sad nam još prete sankcijama kao zbog oružja, a prava istina je da žele da nam uvedu sankcije jer i pored svih pritisaka nismo priznali Kosovo i nećemo ni da čujemo za to. Mi smo narod koji je i posle 500 godina pod Osmanlijama preživeo, a oni misle da će nas sankcije i pritisci uplašiti. Ne vole nas jer nećemo da igramo po njihovim pravilima.

  • Milorad Vujicic

    Kosovo je Srbija ,i to je potvrdjeno u UN,rez.1244 takodje.Ovi sa zapada sto nas siluju treba da shvate da istina nije sto bi oni hteli nego nek zavire u UN ,jer su i oni dio tih istih zakona i konvencija.

  • nikolas

    A JA SAM SIGURAN DA CE SE PITATI I RUSIJA I KINA U SAVETU BEZBEDNOSTI I TO USKORO!!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima