Ambasador Francuske poručio: Pariz želi Zapadni Balkan, a posebno Srbiju u EU

Dodao je da Francuska nema rezerve po pitanju ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU, dodajući da se radi o procesu koji zahteva ispunjavanje određenih uslova

  • 6
Žan Luj Falkoni, Jean Louis FALCONI Printskrin: Youtube/Service de Presse Belgrade

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izjavio je danas da Pariz želi da zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, postanu članice EU, dodajući da je to cilj Francuske i da alternativnog nema.

Falkoni je, gostujući na televiziji N1, naglasio da nema spora oko angažovanja Francuske za priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU.

- Želimo da zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, uđu u EU, to je naš cilj i drugog alternativnog nema - poručio je ambasador.

Dodao je da Francuska nema rezerve po pitanju ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU, dodajući da se radi o procesu koji zahteva ispunjavanje određenih uslova.

U slučaju Severne Makedonije i Albanije, iako su se te zemlje trudile, posebno Prespanskim sporazumom, nisu ispunjeni neki uslovi kada je reč o reformama, naveo je Falkoni.

Žan Luj Falkoni, Jean Louis FALCONI Žan Luj Falkoni - Printskrin: Youtube/Service de Presse Belgrade

Kazao je i da je predsednik Emanuel Makron želeo da pozicija EU bude koherentna i da svi uslovi moraju biti ispunjeni, kao i da nema ustupaka.

- Ako nema ispunjavanja svih uslova onda bismo imali proces koji bi bio ''klizav" - rekao je Falkoni.

Francuski ambasador je istakao da ne treba precenjivati ono što se pre dve nedelje desilo u Briselu.

Naime, na izjavu izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera da je Francuska napravila istorijsku grešku, Falkoni je primetio da je američki diplomata dobar poznavalac regiona, ali očigledno ne i EU.

- Makron je opredeljen za reforme EU - naglasio je Falkoni koji je odnose Francuske i Srbije ocenio kao veoma dobre, građene na bogatoj istoriji saradnje i bratstva i na tesnim ekonomskim odnosima.

Žan Luj Falkoni, Jean Louis FALCONI Žan Luj Falkoni - Printskrin: Youtube/Service de Presse Belgrade

Poseta Makrona Srbiji je imala za cilj da pokaže želju Francuske i EU da budu više prisutni na Balkanu, ocenio je Falkoni a kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine kazao je da je za evropsku perspektivu neophodna normalizacija odnosa te dve strane.

- Čuo sam da je predsednik Srbije rekao da je spreman za dijalog, ali je potrebno da postoji partner s druge strane. Prvi uslov je da bude formirana vlada u Prištini, nadam se da će nakon toga postojati volja za dijalogom - objasnio je.

Falkoni je izrazio nadu da će se dijalog uskoro nastaviti i ukazao da je EU glavni akter koji pomaže dijalog.

- Mi smo spremni da taj dijalog pratimo i podržimo sa Nemačkom, ali nismo spremni da ga vodimo umesto Beograda i Prištine - rekao je ambasador dodajući da će Francuska prihvatiti svako rešenje u skladu sa međunarodnim pravom, a koje prihvate Beograd i Priština

Političku sitaciju u Srbiji opisao je kao kompleksnu, dodao je da ne želi "da sudi" o jednoj ili drugoj partiji, te da poštuje i stav o pozivu na bojkot, ali da je učešće na izborima način da se nečiji glas čuje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    7. novembar 2019 | 15:18

    Господине Амбасадоре , ако стварно желите Србију да буде члан ЕУ поништите признање Косова и Метохије као посебне државе .Дозволите Србији да заведе ред и закон на целој својој територији а терористе приведе ПРАВДИ .У том случају Србија може бити лојалан и користан члан ЕУ (ако буде постојала ).Иначе празне фразе не приличе озбиљним људима .

  • Srle

    7. novembar 2019 | 13:37

    Sigurno je tako, pa stavi veto, ajde bre više ne pravite nas budalama

  • Boban

    7. novembar 2019 | 13:10

    Da nas nije Francuska bombardovala zajedno sa ostalim banditima onda bi mozda mogao da prica o odnosima kako su "bratski" ali posto nije tako bolje je da cuti i da ne pravi sam sebe budalom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA