≫ 

Ne umeju da kažu ko će još u EU, mi nastavljamo reforme: Vučić na Strateškom dijalogu u Ženevi

- Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore - istakao je Vučić u izjavi novinarima

  • 8
Aleksandar Vucic, Strateski dijalog o Zapadnom Balkanu Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi, gde je učestvovao na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma i istakao da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

- Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore - istakao je Vučić u izjavi novinarima.

- Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših gradana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi cemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evro zonu smanjili sa 1,3 ma 1,1 odsto - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko može u EU.

Aleksandar Vucic, Strateski dijalog o Zapadnom Balkanu Aleksandar Vučić u Ženevi - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Važno je, kaže, da EU donese odluku o daljem evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

- Bilo je bitno što smo čuli iz različitih delova Evrope da mora da se donese neka odluka vezano za naš region. Veoma je bitno da se u ponedeljak ili utorak sretnem sa Makronom - kazao je on

Predstavnici EU, kaže, nisu mogli da daju precizne i jasne odgovore kakva je budućnost našeg regiona.

- Kada pričaju o reformama, i pitate šta ako to uradimo, ne znaju da odgovore. Međutim, dobro je da su svi potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja - kazao je on.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
"Za nas je važno da dobijemo prezicne i jasne odgovore kakvu budućnost želi Evropa u regionu. Dobro je da su potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja. Mi ćemo da nastavimo sa reformama zbog naših građana i svega onog što je važno, ali i zbog želje da budemo članica EU. Nisam krio da ćemo nastaviti da sarađujemo i radimo sa svima. Imao sam dobre razgovore sa članovima Svetskog ekonomskog foruma i EBRD. Sve su to važne stvari za nas. Sutra je za Srbiju i njene građane veliki i najlepši dan, dan kada otvaramo auto-put." - Predsednik Vučić nakon učešca na skupu Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu, u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Naglasio je da će Srbija nastaviti reforme zbog naših građana i želje da budemo članica EU.

- Nisam krio pred svima da ćemo da sarađujemo sa svima, i da tako podižemo našu ekonomiju - rekao je on i dodao da je imao odlične razgvore sa čelnikom EBRD, i da očekuje da postanemo sedište za 4. industrijsku revoluciju Svetskog ekonomskog foruma.

- Mislim da ćemo imati mnogo dobrih i važnih stvari da uradimo za naše građane - objasnio je on.

Vučić je kazao da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno može li se dobiti pristup strukturnim fondovima ako zatvorimo ili otvorimo poglavlje, ili o pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.

Aleksandar Vucic, Strateski dijalog o Zapadnom Balkanu Aleksandar Vučić u Ženevi - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

- Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje - dodao je on.

Preneo je da je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i danas bio apsolutno na srpskoj strani:

- Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim priajteljima - rekao je Vučić.

"Samo recite želite li nas ili ne, hoćemo jasnu sliku"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Ženevi da Srbija jeste na evropskom putu, ali da želi jasan odgovor od EU - da li je želi ili ne u svom članstvu.

- Moramo da znamo, i to je ono što pitam mnoge unutar EU. I - ako rešimo naše probleme sa Prištinom, kada možemo da računamo na to postanemo članica Unije, 2025. ili neke druge godine. Nismo dobili odgovore - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle skupa "Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu" u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Vučić dodaje da se nada određenim odgovorima na zagrebačkom samitu EU 2020. godine i da očekuje i neke političke odluke u EU, a ne samo tehnički, birokratski pristup.

Podsetio je da su neke zemlje članice EU u periodu od 2005- 2007. bile siromašnije od nas, a da čak ni danas Srbija ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

Aleksandar Vucic, Strateski dijalog o Zapadnom Balkanu Predsednik Srbije na skupu u Ženevi - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

- Znamo da je pred nama još posla - od vladavine prava, ekonomskih reformi.. Spremni smo da to uradimo. Samo nam recite, nećemo biti razočarani kao naši partneri, da li nas želite ili ne, želimo jasnu situaciju i pobrinućemo se za sebe, za građane, za to smo izabrani - rekao je on.

Srbija nije u tolikoj meri "evrooptimistična" kao Severna Makeodnija i Albanija, jesmo na evropskom putu, ali ne molimo nikog ništa samo insistiramo da "jasnom putu i jasnoj budućnosti", zaključio je Vučić.

Predsednik i član Upravnog odbora WEF Berge Brende rekao je da bi region Zapadnog Balkana bez investicija i ekonomskog razvoja bio znatno ranjiviji.

- Ono što smo danas saznali jeste da kada se radi o ekonomskom rastu i investicijama stavri ne izgledaju tako loše na Zapadnom Balkanu - rekao je on i dodao da lideri u regionu čine određene korake a sve s ciljem jače integracije u regionu.

- Postoje brojne prilike, kao i izazovi - rekao je on, dodajući da se na skupu razgovaralo i o inicijativi za uspostavljanje unutrašnjeg tržišta u regionu, inovacijama, povezivanju i konkurentnosti.

Na konferenciji za novinare govorili su i albanski premijer Edi Rama, hrvatski Andrej Plenković, zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer i drugi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    8. novembar 2019 | 14:36

    Ja ne mogu da shvatim ove nase politicare... oni toliko jute u tu eu ko vo pred rudu a nisu uopste ni pitali narod da li narod hoce u tu njihovu u eu koja nas ni ne zeli...Prvo bi trebao narod da se pita za misljenje a onda ako se narod slozi onda da potenciraju ili obustave planove za ulazak u eu.

  • nikolas

    8. novembar 2019 | 14:24

    VEC 2 DECENIJE TRAJE OBECANJE LUDOM RADOVANJE!!! TO SU BRE PROFI LAZOVI I HOSTAPLERI !!!!

  • Zašto

    8. novembar 2019 | 13:55

    Ne raspišeš referendum , ko je za EU ko je protiv, tvrdim da 70 posto nacije nije za Eu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA