Ponosim se pozicijom Srbije: Vučić u Ženevi o aktuelnim pitanjima

- I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti - rekao je on

  • 3
Aleksandar Vucic, Strateski dijalog o Zapadnom Balkanu Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Ženevi da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.

- Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti, i da je potvrdimo i, o evropskom putu, i da i to potvrdimo - rekao je Vučić u Ženevi, posle skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo.

- Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje - rekao je Vučić.

Aleksandar Vucic, Strateski dijalog o Zapadnom Balkanu Aleksandar Vučić na skupu u Ženevi - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi.

- I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti - zaključio je Vučić.

"I Zapadni Balkan potreban EU, kao i EU regionu"

Taj koji ne vidi da je region jednako potreban Evropskoj uniji, koliko i oni nama, ne razume dobro budućnost evropske politike, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon skupa posvećenog Zapadnog Balkanu u Ženevi.

Vučić je, na pitanja novinara o izjavi albanskog premijera Edija Rame da je Zapadni Balkan više potreban EU, nego Evropa Zapadnom Balkanu, rekao da je sinoć razgovarao sa jednim evropskim političarem na tu temu i da ga takve priče podsećaju na vreme nekadašnjeg Starog Rima.

Aleksandar Vucic, Strateski dijalog o Zapadnom Balkanu Predsednik Srbije na skupu u Ženevi - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

- Kada mislite da ste na vrhuncu moći, kad uživate u svojim kupatilima, u fontanama... onda ne primećujete koliko su neki drugi gladni, žedni, i koliko žele taj prostor i sve drugo - rekao je Vučić.

Kaže da ne razume sasvim stav EU da deset zemalja Evrozone navodno izdržava još 17 zemalja koje su danas u EU, pa samim tim to koriste kao argument da im nije potrebno još i četiri, pet ili šest zemlja sa Zapadnog Balkana.

- Taj koji ne vidi da smo mi jednako potrebni EU, koliko oni nama, taj ne razume dobro budućnost evropske politike - poručio je predsednik Srbije.

Na opasku novinara "da oni nama drže predavanja", Vučić je rekao:

- To što oni nama drže predavanja, može im se. Žive bolje i mnogo su napredniji od nas. Mi smo gubili 30, 40 godina, ne znamo ni na šta smo ih izgubili.

Kaže da nije na nama da Evropi držimo predavanja i da je u pitanju njihova odluka a da je on spreman da dođe u Skupštinu Srbije i govori pred poslanicima o oneme šta se dešava u Evropi i svetu.

Aleksandar Vučić, Metju Palmer Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O izjavi bivše HR premijerke

Srbija će u budućnosti imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer mi strateški nemamo razloga za sukobljavanje, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to što deo hrvatske javnosti problematizuje njegov mogući dolazak u Zagreb zapravo deo izborne kamanje.

- Kada krene izborna kampanja, najlakše je da poene dobijete ako kažete nešto protiv Vučića i Srbije. . . Meni to ne smeta - rekao je Vučić u Ženevi odgovarajući na pitanje novinara da prokometariše veliko interesovanje regionalnih medija za njegov mogući odlazak u Zagreb, na Kongres Evropske narodne partije (EPP).

On je ponovio da do tada ima "gust raspored" i da nije odlučeno, te prokomentarisao da će u slučaju da ode mediji "prodati veći primerak novina i da će biti zanimljivije ako on dođe tamo".

A na pitanje o izjavi bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", odgovorio je: "Zato je bivša".

Konferencija EU i Srbija: zajednička sudbina Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik se osvrnuo i na pitanja medija o ploči koja će biti postavljena komandantu brigade JNA Mladenu Bratiću, koji je bio u Vukovaru, a koji, ističe, nije proglašen za ratnog zločinca.

- Pitaju stručnjaci mene o nekoj ploči, za koju ja nisam znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja našem komandantu brigade ploča unutar kasarne. Oni su od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću - kazao je Vučić.

Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude prebačena u katoličanstvo, dok je Barešić sudski dokazan terorista i to ne po srpskim, već po švedskim sudovima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA