• 49

Vučić: Dobri sastanci i odluke u Ohridu, očekujem napade

Posle ovih sastanaka, Vučić, Zaev i Rama obratiće se predstavnicima medija

  • 49

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama sastaju se danas ponovo u 9 časova u Ohridu, a potom će u 11 sati razgovarati sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros da su sa Severnom Makednijom i Albanijom dogovorene veoma dobre i važne stvari koje će značajno unaprediti investicioni ambijent i naglasio da su on i premijeri druge dve zemlje odlučni da "guraju" napred ono što je dobro za građane bez obzira na pritiske.

- Ne znam da li će ova ideja moći da opstane zbog različitih političkih pritisaka. Što se tiče pritisaka na Srbiju nemam nikakav strah. Da li svima odgovara što nismo više zamorčići, nismo više mala deca, koja su sad porasla pa hoće sama, nisam siguran - smatra Vučić.

Liderima tri zemlje trebalo bi da se pridruže i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, kako je Tanjugu ranije rečeno u Zvizdićevom Kabinetu, dok će Crnu Goru, koja ima rezerve prema ovoj inicijativi, predstavljati ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Samo mesec dana od pokretanja inicijative za uspostavljenje regiona bez barijera za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između Srbije, Severne Makedonije i Albanije naziru se prvi konkretni koraci u tom smeru, koje su sinoć, kako saznaje Tanjug, u Ohridu dogovorili predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Edi Rama i Zoran Zaev.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Kako je Vučić rekao za RTS zbog kvaliteta i važnosti odluka koje su donete ima strah da će biti napada sa različitih strana, ali da se ne plaši pritisaka. Upitan da prokomentariše kritike na račun ove inicijative, pre svega da je ona ekonomski drobra ali politički neodrživa zbog zategnutih odnosa Beograda i Prištine i drugih, Vucicć kaže:

- Ne očekujem probleme između Beograda i Tirane, mada znam da će Rama biti izložen žestokim pritiscima. I to se neće raditi direktno, jer nije lako da ovo napdanete - rekao je Vučić.

On je naveo da tri zemlje rade sve ovo u okviru onoga što je pstavljeno Berlinskom konferncijom, da poštuju pravila EU, samo da ovog puta rade sami.

- Nema argumenata za napad na ovo, radiće se zato iznutra, iz regiona, na drugačije načine, uz različita politička opravdanja, na primer da Srbija nije priznala Kosovo i druge. Nas trojica smo razgovarali i vrlo smo odlučni da guramo ono što je za naše garđane dobro - poručio je Vučić.

Kaže da njega ne interesuju nikakvi pritisci.

- To je dobro za građane Srbije - rekao je on.

Smanjenje operativnih troškova

Istakao je da je preševski prelaz za Srbiju sada jedan od najvažnijih prelaza zajedno sa Batrovcima, Gradinom i Horgošem i dodao da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zavom i Edijem Radmom dogovoreno da fitosantarne i veterinarske inspekcije rade 24 sata dnevno, što će trostruko ubrzati prelaz kamiona sa robom.

Aleksandar Vucic, Zoran Zaev, Edi Rama

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- To će značiti neverovatno smanjenje operativnih troškova, taj višak vrednosti će kompanije moći da podele radnicima.

Vučić, takođe, navodi da ta odluka ima možda i veći značaj od toga da građani mogu da prelaze granicu samo sa ličnom kartom, jer je to politička odluka.

- Ali, ovo će kreirati investicioni ambijent, koristiće i mnogim nemačkim i stranim kompanijma - kazao je Vučić.

Objasnio je da je, na primer, nemačka kompanija Kromberg Šubert otvorila fabriku prvo u Severnoj Makedniji, a drugu u Kruševcu.

- Treća stvar koju smo dogovorili je da izmenimo zakon i da jedni i drugi i treći prihvatimo radne dozvole - kazao je predsednik Srbije i dodao da to znači da će to omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje.

Radna dozvola

Onaj ko ima radnu dozvolu u Severnoj Makedoniji imaće i u Srbiji i Albaniji i obrnuto, dodao je Vučić.

Istakao je da će, na primer, kompanija Kromberg Šubert, imati veliku korist jer će moći da pošalje svoje inženjere iz Severne Makedonije u Srbiju i obrnuto.

- Nama će to mnogo koristiti, jer imamo probleme sa radnom snagom. To će kreirati veoma dobar investicioni ambijent i pomoći u dovođenju novih investicija. To je poruka stabilnosti, da imate slobodu kretanja i protoka robe - kazao je Vučić i dodao da na tom prostoru živi 12 milona ljudi.

Vučić je rekao da je dogovoreno priznavanje profesionalnih kvalifikacija, što, dodaje, može da se obavi u najkraćem roku. Dodao je da je Albanija deo toga već stavila u zakonsku proceduru, a Srbija će to učiniti u najkraćem mogućem roku.

Više stranih investicija

- To su tektonske promene, koje će mnogo da znače za naše privrede, da omoguće veću atraktivnost i da znače mnogo više stranih investicija - rekao je Vučić.

Ukazao je da su stranim kompanijama, pored subvencija, sve više važni dualno obrazovanje, ispred toga stabilnost, a zatim i mogućnost apsolutno slobodnog kretanja na što većoj teritoriji i prijemčivost radne snage.

Kada je reč o kretanju kapitala, što je teže sprovesti, Vučić je rekao da treba da se vidi hoće li izdržati sve udare po ostalim pitanjima.

- Kretanje kapitala će biti najkomplikovanije, potrebnio je mnogo izmene zakona. Ali, kada doltle dođemo moći ćemo da kažemo da smo kreirali jedinstveno tržište i bićemo ''hit'' i najatraktivije mesto za sve koji žele da ulažu - rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje da će pre kraja godine biti moguće putovanje u Albaniju samo sa ličnom kartom.

Mini šengen

Primetio je da, kada se govori o ''mini šengenu'', iako u Evropi ne vole to da čuju, jer je vezano za njihov geogradfski pojam i odluke, a i u ovom slučaju nisu "direktni naredbodavci", sve se radi u skladu sa evropskim pravilima i evropske četiri slobode.

- Ko zna kako ko može da reaguje, ali planiramo da se dogovimo u Draču na sledećem sastanku 21. decembra, da, ako uđete na aerodrom u Beogradu i imate dozvolu da sletite u Srbiju, neće trebati posebna dokumenta za Albaniju ili Severnu Makedoniju. Niko vas neće pitati za papire - rekao je Vučić.

Potrebno je, dodaje, da se uradi usklađivanje i objedinjavanje tehničke dokumentacije, kako bi se što manje papira prelazila granica, što je bolje za privredu.

Istakao je i da tri zemlje mogu zajedno da rade na kreiranju objedinjene turističke ponude i rute, da privlačimo turiste, posebno one iz Azije.

- Da onaj ko dođe u Beograd, može da ode i na Kopaonik, Staru planinu, Zlatibor, Ohrid, Skoplje, Tiranu, Drač... u jednom mahu - rekao je Vučić.

22. decembra u Albaniji

Na sastanku u Ohridu sve četiri slobode ući će u akcioni plan, koji treba do idućeg sastanka 21. decembra u Albaniji, da donese konkretne rezultate.

Važan podatak je, nakon što je EU zaustavila proces proširenja na Zapadni Balkan, da su SAD podržale inicijativu za tešnju saradnju u regionu, koja je otvorena za sve zemlje regiona.

Tači odbio da prisustvuje

Kosovski predsednik Hašim Tači objavio je na Fejsbuku da je odbio da prisustvuje Ohridskom samitu navodeći da tzv. Kosovo ne želi svoju evroatlantsku perspektivu da zameni bilo kojom regionalnom inicijativom.

On je naveo i da je Srbija na prvom samitu ove nove regionalne inicijative "namerno previdela Kosovo", prenosi Kosovo onlajn.

Tači navodi i da je ova regionalna inicijativa "besmislena" sve dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova.

- Zalažemo se za prevazilaženje trenutnih prepreka dijalogom i međusobnim priznavanjem. Tek kada se tako nešto desi, postaćemo deo takvih regionalnih inicijativa kao jednake države - napisao je Tači.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on je kritikovao albanskog premijera Edija Ramu zbog učešća na Ohridskom samitu gde, kako je naveo, "Republika Kosovo nije priznata".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Pravednik

    Taman su se sredile stvari na tržištu rada posle dva talasa izbeglica devedesetih, a sada će Makedonci i Albanci opet da obaraju cenu rada. Ima li ovome kraja?

  • Jana

    Bicemo slozni i spremni da izdrzimo svaku vrstu pritiska.

  • Tijanan

    Čvrsta stabilnost izmedju zemalja regiona je jako važna, komsije smo. Doprinosi boljem,cescem povezivanju,jacanju trgoviine i uspostavljanju mera za dobrobit svih.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima