• 10

Rama provocirao posle sastanka lidera Zapadnog Balkana: Tražio uključivanje Kosova u "mali Šengen"

Rama ističe da nije promenio svoj stav prema Kosovu, niti mišljenje da Srbija teba da ga prizna, ali smatra i da nije bilo smetnji da predsednik i premijer tzv. Kosova budu u Ohridu

  • 10

Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas na konferenciji za medije u Ohridu, gde je održan sastanak o „malom Šengenu", da bi u tu inicijativu trebalo uključiti i Kosovo "na ravnopravan način i na legalnim osnovama", te da očekuje da i tzv. Kosovo na sledećem sastanku u Draču, 21. decembra, bude predstavljeno kao i ostale države regiona.

Rama ističe da nije promenio svoj stav prema Kosovu, niti mišljenje da Srbija teba da ga prizna, ali smatra i da nije bilo smetnji da predsednik i premijer tzv. Kosova budu u Ohridu.

- Za nas je, govorio sam to i pre i zapisano je u dokumentu u Novom Sadu, da nije ideja da podelimo Zapadni Balkan, koji je ionako u malim delovima i rascepkan, već da obuhvatimo sve zemlje Zapadnog Balkana - rekao je Rama.

Kaže da u ovoj inicijativi nema ništa novo u odnosu na sve ono što je dogovarano ranije na brojnim sastancima u okviru Berlinskog procesa, osim dogovora o slobodnom kretanju ljudi u čitavom regionu ZB, i ističe da je to veoma značajno što je dogovreno. Rama je dodao da je sve što je zapisano u deklaraciji u Ohridu istovremeno već zapisano i na ranijim sastancima zapadnobalkanske šestorke, ali nije ostvareno.

sastanak lidera Zapadnog Balkana na Ohridu

Foto: Predsedništvo Srbije

Istakao je da je inicijativa plod unutrašnje želje zemalja u regionu i da nije doneta pod patronatom spolja i da su na ovaj sastanak bili pozvani, to jest da nisu došli sami. Rekao da će na samitu u Draču 21. decembra biti prisutan i predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel.

Takođe, ističe da bi u Draču voleo da vidi i predstavnike Crne Gore i BiH i da te zemlje zatraže da uđu u taj proces, ali, ponovio je, i da u njega bude uključeno i Kosovo na "legalnim osnovama i ravnopravno".

- Biću direktan sa svim onima koji se prave da ne razumeju, treba reći da smo ranije dogovorili i hramonizovali sve što je zapisano ne kao jedan memormandum ili akdiconi plan šest zemalja ZB - rekao je on i podsetio da brojni raniji sastanci, posvećeni saradnji u regionu, nisu rezultirali time da Srbija i BiH priznaju Kosovo, niti je to bila smetnja za dolazak u Ohrid predstavnika tzv. Kosova.

Kaže da bi "predsednik Kosova i premijer Kosova" trebalo da učestvuju kao ravnorpavni sa svima i da se uslaglase sa svima ostalih oko svih elemenata te inicijative.

Takođe, ističe da ni Srbja, ni BiH nisu prihvatile da njihovi predstavnici sede za istim stolom sa predstavnicima Kosova.

Ohrid, Aleksandar Vučić, sastanak lidera Zapadnog Balkana

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

- Skoro pet godina Berlinskog procesa učesće Kosova nikada nije stavljeno pod znak pitanja. U svemu ovome ne vidim interes vraćanja u prethodne godine - istakao je.

Ističe da nema opravdanja da Kosovo i Albanija ne štite ekonomske i drušvene interese svojih građana, niti za to da i njihovi građani mogu da reše probleme čekanja na granici. Rama je odbacio eventualne prigovore da govori kao zagovornik Velike Albanije.

- Ako neko govori o ''velikoj Albaniji'', ja pričam o brisanju granica sa Kosovom, ja sam evropski građanin - istakao je u obraćanju.

Napomenuo je da nije živeo na Kosovu niti u bivšoj Jugoslaviji i da isključivo govori sa pozicije građadnina Evrope.

Predsedavajuci Saveta ministara BiH Denis Zvizdic, predsednik Srbije Aleksandar Vucic, premijer Severne Makedonje Zoran Zaev, premijer Albanje Edi Rama i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulic na sastanku

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

- Dobro je da budemo zajedno, da budemo za istim stolom, da ne prihvatamo stvari koje nas ometaju, i na kraju krajeva kvalitet života ne zavisi od načina kako se mi slažemo nego kako se dogovaramo - rekao je Rama.

Takođe, smatra da bi "mali Šengen" tebalo nazvati Zapadnobalkanski šengen.

Kaže da je još pre pet godina dogovoreno priznavanje doploma za Albance u Srbiji, kao i da je posle posete Beogradu zastao kod Preševa i poručio Albancima koje je tu sreo "da se pripreme, jer će se njihove diplome uskoro priznavati". Zapitao je kako se to rešava sada i zašto se još čeka na to.

Rama je dodao da predstavnici zapadnobalkanske šestorke treba da ojačaju proces priznavanja Kosova, kao i da je rešenje u miru i regionalnoj saradnji.

- Treba da budemo svi za istim stolom - zaključio je Rama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    I kao sto rekoh,ovo je zamka za Srbiju i Srbe i ulazak u Nato na mala vrata jer bi trebalo sve ove i nas primiti u paketu u EU.Drugo ,svi trgovinski odnosi imaju proces dogovora uvezi izvoza i cena zasto to onda nije ostavljeno trgovcima a ne nekskvim udruzenjima drzava koji nas guraju u propast ,nista drugo.Trece Rama bi trebao da zna da ako ima ugovor sa Srbijom da je ukljuceno i kosovo automatski .

  • Kimi

    I još jednom: Ramo, Ramo drži moj ...

  • Miki

    Mafijasu Rama nece ti se ostvariti planovi za nezavisno Kosovo jer nema Srbina koji ce ga potpisati.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima