• 7

Tači se oglasio posle sastanka: Tražio priznanje, Vučić poručio da je stav Srbije nepromenjen

Predsednik privremenih prištinskih institucija poručio je da je Priština spremna da nastavi dijalog, Vučić odgovorio da je saglasan, ali kad se ukinu takse

  • 7

Iznenadni sastanak, na kome su se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom susreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, završen je, ali da nije došlo do "dubinskog" sastanka, otkrio je predsednik Vučić.

Rekao je da je Emanuel Makron današnjim sastankom sa njim i Tačijem želeo da pokaže posvećenost Evropske unije Kosovu kao problemu na evropskom tlu, te da je on ponovio stav Srbije da dijalog moze biti nastavljen ako Priština ukine takse.

Predsednik privremenih prištinskih institucija poručio je da je Priština spremna da nastavi dijalog "u potrazi za mirovnim sporazumom, koji bi trebalo da donese međusobno priznanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", o čemu je javnost izvestio i objavom na Fejsbuku.

- Na marginama mirovnog foruma u ​​Parizu, uz posredovanje Makrona predsednika, održao sam sastanak sa predsednikom Srbije. Na ovom sastanku ustanovio sam da je Kosovo spremno da nastavi dijalog u potrazi za mirovnim sporazumom, koji bi trebalo da donese međusobno priznanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali i više mira i stabilnosti u celom našem regionu- stoji u njegovoj objavi.

U obraćanju posle sastanka, predsednik Srbije ranije je rekao da je on bio "realističan, pomalo pesimističan, ali otvoren i da je rekao istinu".

Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa - rekao je Vučić i naglasio da je pozicija Srbije nepromenjena i da će nastaviti dijalog kada Priština ukine takse i da "tek tada možemo da sednemo za sto.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • miki

    Moraju poštovati Povelju Uneska ne mogu se bahatiti.

  • SrbIN

    Bravo Vucicu SRBINE

  • Milorad Vujicic

    Odakle odjednom I sastanak sa Tacijem.Rekoh ja da cemo dobiti noz u ledja od francuza.Sve pokusavaju samo da nas prevuku zedne preko vode.Ne EU,ne Natou ,be KOSOVU posebno,Cela SRBIJA=DA

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima