• 6

Ko je Putinov specijalac koji bi u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope mogao da preuzme Prištinu?

Kondratijev je redovni član odbora u Savetu Evrope za migracije, izbeglice i raseljena lica i pododbora za Bliski Istok i arapski svet

  • 6

Vest da bi Aleksej Kondratijev, poslanik u Savetu Evrope mogao postati izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) za Kosovo, ozbiljno je poljuljala zvaničnu Prištinu, do te mere da su pojedini predstavnici privremenih prištinskih institucija ovo ocenili kao "bezbednosnu opasnost".

Odlazeći ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli, smatra da Priština sa njim ne bi trebalo da sarađuje i putem Tvitera izrazio zabrinutost zbog ovog mogućeg scenarija.

- Kondratijev je pretnja nacionalnoj bezbednosti za Kosovo, i mi nećemo prihvatiti njegovo moguće imenovanje, niti sarađivati sa njim. Potrebno je dva puta razmisliti pre nego što se napravi takav korak - napisao je Pacoli.

Ko je zapravo Aleksej Kondratijev, kog su mediji već okarakterisali kao "noćnu moru Albanaca"?

Kondratijev je redovni član odbora u Savetu Evrope za migracije, izbeglice i raseljena lica i pododbora za Bliski Istok i arapski svet.

Aleksej Kondratijev

Foto: Profimedia/Zuma Press

Prema ranijem pisanju nemačkog Bilda, Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izabrao je Kondratijeva za „izvestioca za Kosovo“.

Zvanično, zadatak izvestioca je da obavesti Savet Evrope o razvoju demokratije na kosovskoj teritoriji, a posebno o sporu sa Beogradom. Izabrani zvaničnik će, piše Bild, u stvari postati ambasador Saveta Evrope na Kosovu i dobiće, između ostalog, širok pristup poverljivim informacijama.

Kandidati za ovo mesto su poslanik Bundestaga Peter Bajer (CDU), koji već nekoliko godina radi na pitanju Kosova i Srbije, predstavnik Holandije Ane Mulder, kao i Rus Kondratijev, koji je od juna 2019. postao član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nemački dnevnik piše da je Kondratijev do 2010. bio oficir specijalne vojne službe GRU, a od 1999. do 2001. bio je na Kosovu u sastavu ruskog vojnog kontingenta.

Video: Stav mirno dok Putin nišani

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Сварог

    Само полако,све ће на своје доћи!

  • Milica

    To srbine bor

  • Lala

    Taj je bio u sastavu kontigneta koji je zbrisao sa Kosova.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima