• 24

Albanci sa juga Srbije najavljuju proteste u Preševu na "Dan zastave"

Albanci sa juga Srbije Dan proslave albanske nacionalne zastave obeležavaju 28. novembra

  • 24

Albanci sa juga Srbije najavili su proteste u Preševu Pod sloganom "Dosta više - Dolina traži rešenje" u organizaciju ORV-a (Organizacija ratnih veterana) i uz podršku albanskih političkih subjekata i Saveta Islamske zajednice, koji deluju u Bujanovcu i Preševu. Kako su naveli organizatori, protest će biti održan 28. novembra, na "Dan albanske zastave".

Albanci sa juga Srbije Dan proslave albanske nacionalne zastave obeležavaju godinama unazad, a ove godine su najavili i kako kažu "narodni protest".

Prema informacijama koje prenosi preseva.com, protest je namenjen podizanju glasa Albanaca tzv. "Preševske doline" za "ostvarivanje njihovih prava, uključujući sve oblasti u kojima su Albanci ove regije diskriminisani".

Dani Kapetana Lešija, okkupljanja Albanaca u Bujanovcu, Albanci, Bujanovac

"Dan zastave" - Foto: Slađana Tasić/arhivske fotografije

Protest će početi u 11 časova, maršom od Doma kulture "Avdulla Krashnica" u Preševu, gde se očekuje čitanje izjave upućene državnim i međunarodnim institucijama.

- Dok Albanci širom sveta slave nacionalni simbol, u Preševskoj dolini ovog novembra biće protest zbog prava Albanaca - kažu organizatori.

"Dan zastave" Albanije je sećanje na 28. novembar 1912. godine, dan kada je potpisana Deklaracija o nezavisnosti Albanije. U Valonije te godine tadašnji lider Ismailj Čemajlki proglasio nezavisnost albanske države i istovremeno podigao albansku nacionalnu zastavu sa dvoglavim orlom. Ovaj datum obeležava se i kao dan prvog javnog okupljanja pripadnika bivše tzv. OVK u Drenici.

Video: Protesti i dalje divljaju u Albaniji, sve veći broj građana protiv Edi Rame

(Slađana Tasić/Telegraf.rs)

Komentari

  • Oki

    Eto sta drzava dozvoljava teroristi imaju organizaciju ratnih veterana, a nase veterane pjp koji su branili srbiju ministar ne sisa ni dva posto

  • Дејан Младеновић

    И у том истом граду шиптар председник локалног дома омладине забрањује приказивање филма балканске међе

  • Paja

    Šiptari slave Albansku zastavu u Srbiji. Može u Domu kulture nacionalne Albanske manjine. Na javnom mestu ne može da se vijor zastava druge države jer je to uvreda ( u ratu je to znak pobede). Znači: Može zastava druge države ali koja je za dve trećine manja od Srpske zastave i ne može da bude iznad Srpske zastave na javnom mestu. Osim prava nacionalne manjine moraju da imaju i obavezu, kao što su obavezno znanje i korišćenje Srpskog jezika na javnom mestu i državnim institucijama i korišćenje ćiriličnog pisma na svakom javnom dokumentu. A nihova zastupljenost u vlasti treba da bude isključivo njihova inicijativa i da se za to izbore na izborima sa svojim predstavnicima. Naš ustav je dao ''široku demokratiju'' nacionalnim manjinama i zato sada a imaćemo i u buduće problema. Kako je to uredila Hrvatska; pa ako hoćeš da budeš njihov državljanin jedan od uslova je da znaš ''Hrvatsku povjest'' i da možeš da komuniciraš i pismeno se izražavaš na Hrvatskom jeziku, a oni su u EU.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima