• 6

Predsednik Srbije na sastanku sa francuskim ambasadorom

Vučić je zahvalio ambasadoru Falkoniju na inicijativi da pojasni francusku ideju o reformisanju procesa pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom na to da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije

  • 6

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Francuske Republike Žan-Luja Falkonija, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i o budućnosti politike proširenja Evropske unije, nakon predstavljanja francuskog predloga za izmenu metodologije pristupnog procesa.

Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Makronu za gostoprimstvo prilikom prošlonedeljne posete Parizu, kao i na mogućnosti da nastave razgovor o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje, vođen tokom zvanične posete predsednika Francuske Srbiji u julu ove godine. On je rekao da su za Srbiju od izuzetne važnosti dobri odnosi sa Francuskom, s obzirom na njen ugled i uticaj u svetu, prenosi Služba za odnose sa medijima predsednika Republike.

Vučić je zahvalio ambasadoru Falkoniju na inicijativi da pojasni francusku ideju o reformisanju procesa pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom na to da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije.

- Verujemo predsedniku Makronu i njegovim političkim procenama, ali nam je u isto vreme važno da dobijemo jasan odgovor šta će biti sa evropskim integracijama Srbije i na šta možemo da računamo kad ispunimo određene kriterijume - rekao je predsednik Srbije.

Ambasador Falkoni je rekao da je predlog predsednika Makrona sveobuhvatan sa ciljem da dovede Evropsku uniju u stanje da dobro funkcioniše uz više zemalja članica, jer je pozicija Francuske jasna - cilj pristupnog procesa je punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme.

On je istakao da, kada je reč o Srbiji, bez obzira na eventualnu izmenu metodologije, mora biti uzet u obzir dosadašnji napredak na evropskom putu.

Takođe je naglasio da francuski predlog mora da sačeka novu Evropsku komisiju, jer, da bi zaživeo, neophodno je da bude usaglašen sa zemljama članicama i evropskim institucijama.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o realizaciji konkretnih zajedničkih projekata, posebno u oblasti infrastrukture.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • mihailovic

    Svaki susret sa predsednikom ili ambasadorom jedne od zemalja koje su vojni Nato EU okupator od 1999-2019 i jos uvek u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji su suprotni postojecem Ustavu Srbije u prevodu otvoreno se krsi postojeci Ustav Srbije a Ustavni sud i njihove sudije kao da nepostoje osim na debelim platnim spiskovima.

  • mihailovic

    Pa zar nije nivo susreta predsednik sa predsednikom a ministar inostranih poslova sa ambasadorima zemalja Nato EU okupatora juzne Srbije Kosovo i Metohije ?

  • Marijana

    Nadam se da ce nas presednik traziti od Franancuske da se uhapsi Alzirac , koji na you tube uputio pretnje Srpskom I Francuskom narodu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima