• 18

Srbija i Evropska unija potpisale sporazum o upravljanju granicama

Savet EU je sporazum o saradnji sa Srbijom odobrio u januaru 2019. godine

  • 18

Evropska unija i Srbija potpisale su danas u Briselu sporazum o saradnji u upravljanju granicama koji će omogućiti pripadnicima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) da pomažu našoj zemlji u upravljanju granicama, sprovode zajedničke operacije i razmeštaju svoje timove u oblastima gde se Srbija graniči sa EU, navodi se u Evropskoj komisiji.

Sporazum su u ime EU potpisali komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos i finska ministraka unutrašnjih poslova Marija Ohisalo, a u ime Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Komesar Avramopulos tom prilikom zahvalio je Srbiji na naporima i opredeljenju da obezbedi blisku saradnju sa EU u oblasti upravljanja granicama i migracijima.

- Sporazum koji smo potpisali dalje jača naše odnose s partnerima na Zapadnom Balkanu i približava naše susede EU - izjavio je Avrampulos.

Finska ministarka Marija Ohisalo ocenjuje da je saradnja s partnerima sa Zapadnog Balkana ključna za uspešno obezbeđivanje zajedničkih granica.

- Ovim sporazumom, Fronteks će biti u mogućnosti da koordiniše operativnu saradnju zemalja članica EU i Srbije i obezbedi neophodnu podršku i ekspertizu - zaključila je Ohisalo.

EU i Srbija zaključile su pregovore o saradnji u upravljanju granicama u avgustu prošle godine, a u septembru su komesar Avramopulos i ministar Stefanović parafirali nacrt sporazuma.

Savet EU je sporazum o saradnji sa Srbijom odobrio u januaru 2019. godine.

Da bi stupio na snagu Sporazum mora biti odboren i od strane Evropskog parlamenta, navode u Briselu.

EU je već potpisala slične sporazume o saradnji Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu sa Albanijom i Crnom Gorom. Trenutno se čeka finalizacija sporazuma sa BiH i Severnom Makedonijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Ваљда је сад јасно чему је послужио снимак" Руског шпијуна"такође добро дође да се заташка шверц оружја

  • Crnogorka

    Dragi Srbi, ima Boga za vas.

  • Cetnik iz Srbije

    Rusofiloiiiiiii, jeste li na aparatima? Je 'l vam dobro? aaaaahahahahaaaaaaaahaha

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima