• 0

Pendarovski uoči dolaska u Beograd: Srbija i Severna Makedonija imaju istu viziju za budućnost

Mi smo susedi i zbog toga je za posebno važno da imamo odlične bilateralne odnose - rekao je predsednik Severne Makedonije

  • 0

Srbija i Severna Makedonija, kao dve susedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dele zajedničku istoriju i strateški cilj - članstvo u Evropskoj uniji, imaju istu viziju za budućnost, rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, uoči današnjg dolaska u Beograd gde će se tokom dvodnevne posete, imati niz sastanaka sa državnim vrhom Srbije.

On očekuje pozitivan razgovor sa predsednikom Vučićem o mnogim temama od zajedničkog interesa za obe zemlje, pre svega o politčkim, bezbednosnim i ekonomskim pitanjima.

- Srbija i Severna Makedonija su susedne zemlje i zbog toga je za nas posebno važno da imamo odlične bilateralne odnose. Delimo zajedničku istoriju, nekada smo bili članovi iste federacije, a s obzirom na to da je članstvo u EU strateški cilj za obe zemlje, imamo istu viziju za budućnost - rekao je Pendarovski u intevjuu "Politici".

Istakao je da veze između Srbije i Severne Makedonije ne grade samo institucije, već i poslovi, kao i brojne porodične spone između građana obe zemlje.

Stevo Pendarovski

Foto: Tanjug/AP

Podsetio je da je deo posete i susret privrednih komora, što pokazuje posvećenost nastojanju da dve zemlje ojačaju trgovačku razmenu i ekonomsku saradnju i ocenio da na inicijativu "mali Šengen" ne treba da se gleda kao na zamenu za članstvo u evropskim inistitucijama.

- Takođe smatram da treba da se razmisli o formatu inicijative, zato što sadašnja stuktura ne obuhvata sve zemlje koje su deo Zapadnog Balkana. U tom smeru može da se otvori pitanje koliko bi inicijativa bila funkcionalna u praksi ako u njoj članice budu samo tri zemlje, budući da veća uključenost više zemalja iz regiona nudi bolji prosperitet za ceo region - ocenjuje Pendarovski.

On objašnajva da su u osnovi ovog koncepta četiri takozvane slobode: kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga, s ciljem da se otklone trgovačke barijere i da se olakšaju kretanje i trgovina u regionu. Makedonski predsednik ističe da, uprkos različitim stavovima o članstu u NATO, Srbija i Severna Makedonijaimaju odličnu bilateralnu saradnju.

- Kao susedi delimo zajedničku brigu o bezbednosnom okruženju u kojem se nalazimo, a imamo i mnogo programa za razmenu i obuku, tako da i pored toga što ćemo mi uskoro postati članica NATO, a Srbija je odlučila drugačije, smatram da ćemo i ubuduće nastaviti dobru saradnju - kaže Pendarovski.

Aleksnadar Vucic, Pendarovski Stevo

Foto: Služba za saradnju sa medijima Republike Srbije

On podseća da Severna Makedonija učestvuje i u inicijativi za evropsku odbrambenu politiku, a s obziroma na to i Srbija ima za strateški cilj članstvo u EU, ocenjuje da će se saradnja u odbrani i bezbednosti nastaviti i u okviru evropskih inicijativa.

Pendarovski je rekao da ga je francuski predsednik Emanuel Makron tokom nedavnog sastanka u Parizu uverio da bi Francuska želela da vidi Severnu Makedoniju kao deo EU, ali da je i obrazložio stav o reformi metodologije pregovora i da je objasnio da nema nameru da nudi alternativu za članstvo u EU, već da poboljša proces.

Dodao je da je Makron izrazio spremnost da poseti Severnu Makedoniju u prvoj polovini 2020. godine i da sam objasni građanima koja su njegova viđenja, odnosno funkcionalno poboljšanje procesa pridruživanja, ne samo formalnosti.

- Razgovor sa Makronom bio je dinamičan i predstavljao je odličnu priliku da mu prezentujem naše argumente za članstvo u EU, pri čemu sam istakao da su evropske integracije naš strateški cilj i da smo mi spremni za pregovore i sa izmenjenom metodologijom pretpristupnih pregovora za članstvo - rekao je Pendarovski.

Dodao je da Skoplju sada ostaje da nastavi sa reformama i da dočeka novu metodologiju za vođenje pretpristupnih pregovora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima