• 40

"Nisam siguran da Brisel zna šta želi sa Balkanom": Vučić posle sastanka sa Pendarovskim o EU

Politička, bezbednosna i ekonomska pitanja našla su se na stolu između dvojice državnika, koji se posle razgovora obraćaju javnosti

  • 40

Predsednici Srbije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski, razgovarali su na sastanku u Palati Srbije, posle čega su se obratili javnosti.

Predsednik Vučić izjavio je da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog, i uz unapređenje ekonomske saradnje.

- U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje. Želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose - rekao je Vučić i dodao da je sa makedonskim predsednikom imao iskren i otvoren razgovor o svim ključnim pitanjima u bilaternim odnosima dve zemlje, regionalnim inicijativama i ključnim regionalnim pitanjima.

- Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnos, čini mi se sa više poverenja nego pre godnu ili dve i ti odnosi će ići samo u boljem smeru - rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram

"Veoma sam srećan što danas mogu da ugostim predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskog i što smo mogli da razgovaramo iskreno i otvoreno o svim ključnim pitanjima u bilateralnim odnosima i svim regionalnim inicijativama. Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose. Ponosan sam na dogovor koji smo napravili, mislim da je to budućnost našeg regiona i pametan izbor za opstanak i ostanak na našim prostorima i da će ta inicijativa doneti dobre odnose između naših naroda i naših zemalja. Hvala predsedniku Pendarovskog na ličnom pečatu i doprinosu uspostavljanja boljih odnosa Beograda i Skoplja. Sve što želimo jeste da lepo sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnosti." - Predsednik Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Dodao je da ekonomska saradnja dve zemlje napreduju i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu jedne milijarde, što bi, kaže, bila važna psihološka granica da je zajednički mnogo urađeno. Kako je rekao, uvek je srž i suština u ekonomskim odnosima, te izneo podataka da je 2018. godine razmena iznosila 857,8 miliona evra, a da je u devet meseci ove godine zabeleženo povećanje od 7,6 odsto.

Na pitanje o francuskom "non-pejperu" predsednik Srbije rekao je da "nije siguran šta Brisel želi sa nama i svako ko bi drugačije rekao, lagao bi".

- Ne zavisi sve od nas. Mi moramo da radimo, gledamo u budućnost, budemo načisto i govorimo istinu narodu. Da gradimo puteve, otvaramo fabrike, da se trudimo da jačamo - izjavio je predsednik.

Što se tiče "malog Šengena" predsednik Srbije rekao je da ne sumnja da će biti mnogo onih koji će biti protiv ove inicijative, u regionu, ali i Evropskoj uniji. Međutim, uveren je da niko neće moći da pobedi u toj nameri, jer je ideja nešto najbolje što se regionu desilo u poslednjih 30 godina.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Mirjana

    Srbiju i Makedoniju povezuje zajednicka proslost a danas kao posebne drzave razvijaju dobre odnose jer imaju iste ciljeve.

  • Maja

    Razvijanje dobrih odnosa u regionu je neophdno radi daljeg napretka svih zemalja i približavanja EU!

  • Milica

    Dobra saradnja sa Makedonijom nam je jako bitna za dalji napredak Srbije.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima