• 11

Na Sretenje Srbija postaje vojno neutralna zemlja!

Do sada pozicija vojne neutralnosti nije utvrđena posebnim aktom i samo je proglašena kao deo jednog dokumenta donetog zbog statusa Kosova i Metohije

  • 11

Parlament će na Sretenje, kako piše Politika, usvojiti tri dokumenta kojima se potvrđuje neutralnost, a ta će pozicija prvi put biti definisana posebnim aktom.

U prethodna je dva dana predsednik Srbije, kako navodi list, u dva navrata "pečatirao" poziciju Srbije kao vojno neutralne zemlje, najpre izjavom nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i zatim nakon konferencije za novinare koju je držao s makedonskim predsednikom.

Upravo je Vučić najavio da u naredna meseca očekuje da se pred skupštinom pojavi sveobuhvatni pravno obavezujući politički akt koji bi znači kompletnu potvrdu unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta Srbije, te potvrdu vojne neutralnosti i daljeg jačanja takve pozicije.

Politika saznaje da se priprema i poseban akt - deklaracija o vojnoj neutralnosti, jer, kako navodi, do sada pozicija vojne neutralnosti nije utvrđena posebnim aktom i samo je proglašena kao deo jednog dokumenta donetog zbog statusa Kosova i Metohije.

Novosti o ovoj temi pišu kao o paketu akata kojima će Srbija "zacementirati" svoj strateški pravac u narednom periodu, pa najavljuju da će 15. februara u Narodnoj skupštini biti usvojeni posebna deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

U tom setu naći će se i strategija odbrane i nacionalne bezbednosti, navode Novosti i dodaju da bi to trebalo da bude najvažnija politička posledica velie špijunske afere, koja je, kako navode, uprkos mogućim posledicama, učvrstila državno rukovodstvo u nameri da po svaku cenu odbrani nezavisnost Srbije i sopstveni put bez uticaja stranog faktora, bilo da dolazi sa Istoka ili sa Zapada.

(Telegraf.rs / Politika / Novosti)

Komentari

  • Žika Živac

    Kakvog ministra imamo pre će biti da smo vojno nesposobni!

  • Dejan

    Bili i ostali, crna ovca

  • Toni

    Bravo na kvadrat

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima