≫ 

"Optužili su nas da ubijamo rusku decu, tako što Srbija zarađuje prodajući granate Ukrajini"

Vučić kaže da njegovi politički protivnici žele da nanesu ogromnu štetu Srbiji

  • 40
Vučić u Novom Sadu Foto: Printscreen/YT/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima u Novom Sadu posle Regionalnog foruma mladih. On je demantovao danas pokušaj opozicije da državi Srbiji pripiše prodaju oružja Ukrajini i pokazao dokumenta koja svedoče da je u tom navodnom slučaju oružje zapravo prodato firmi "Natan" iz Poljske, da je sve urađeno po zakonu, ali da je Srbija ipak ukazala na mogućnost da Natan nije krajnji korisnik.

Vučić je rekao i da je u tom poslu učestvovala upravio kompanija u kojoj radi bivša direkorka Krušika, majka lažnog uzbunjivača Obradovića.

On je, na pres konferenciji u Novom Sadu, rekao da je opozicija objavila praktično zaglavlje jednog dokumenta, čime sugeriše prodaju srpskog oružja Ukrajincima, dok ostatak dokumenta, koji je pokazao novinarima, svedoči kome je oružje stvarno prodato i kakva je uloga majke Obradovića, te da je BIA izvestila vrh države, a Srbija rusku službu, o mogućnosti da oružje neće završiti u Poljskoj.

Vučić je pokazao i ugovor i dozvolu koje je dalo Ministarstvo trgovine firmi Tehnoremont Petra Crnogorca i majke, kako je Vučić rekao, "lažnog uzbunjivača iz Krušika".

- Srbja je uradila sve po zakonu, kranji korisnik je Natan, kompanije ''gospođe Mame'' i gospodina Petra Crnogorca, a mi, sa osnovnom sumnje da će to neko da reeksportuje upoznajemo pripadnike ruske službe - rekao je Vučić.

Auto-put Beograd - Sarajevo Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Marinika Tepić je juče objavila deo dokumenta protokola sa sastanka u krušiku na kojem se navodi "poseta predstavnika INO partnera iz Ukrajine".

Vučić kaže da njegovi politički protivnici žele da nanesu ogromnu štetu Srbiji.

- Optužili su nas da ubijamo rusku decu, tako što Srbija zarađuje prodajući granate Ukrajini. Hteli su dodatno da otežaju svojoj zemlji odnos sa Rusijom, a sinoć smo videli da su Đilas i Tepićeva pokazali dokument koji je trebalo da dokaže krivicu Srbije oko minobacačkih granata. Prikazali su osminu dokumenta u kojem se samo vidi poseta inopartnera iz Ukrajine - kaže Vučić i pokazuje ostatak sadržaja dokumenta:

- Sakrili su dve stranice dokumenta u kojem se kaže da je prisutan bio Dementijev i izvesni Jeličić iz Krušika, kao i Slavica Milošević-Gračanin. Tražene su minobacačke mine, a krajnji korisnik je Natan iz Poljske.

Ovi ljudi su, kaže, u vezi sa kompanijom mame lažnog uzbunjivača i u vezi sa Petrom Crnogorcem. Vučić je pokazao i druga sledeća dokumenta.

- Ugovor i dozvola Minisarstva trgovine firmi "Tehno remont". Tu je i izvozna dozvola. Sa "Natan" iz Poljske, odnosno Varšave, zaključen je posao o prodaji mina. Uprkos činjenici da je sve čisto kao suza, oni napadaju. BIA je obavestila obaveštajne agencije Ruske Federacije da postoji mogućnost da se te mine reeksportuju za Ukrajinu. Zbog toga je na razgovoru u BIA bio vlasnik “Tehno remonta” gde mu je rečeno da se ne igra, da izvozi u Ukrajinu i narušava odnose Srbije sa Rusijom - kaže Vučić.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - FOTO: TANJUG / ZORAN ZESTIC

"Ne bežim od razjašnjenja s Putinom,savest mi je čista"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne vidi nijedan razlog da sastanak da ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, 4. decembra u Sočiju, ne prođe u dobroj veri, te dodao da, ako je potrebno da se nešto razjasni - ne beži od toga.

- Ako je potrebno da bilo šta razjašnjavamo - ne bežim od toga. Savest mi je čista kao suza - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Novom Sadu šta očekuje od susreta sa Putinom i hoće li biti razjašnjene priče o špijunaži.

Predsednik je rekao da su u toku pripreme za posetu Putinu, da se sprema velika i ozbiljna delegacija iz Srbije, jer je veoma važan susret sa ruskim predsednikom, koga, kaže, smatra iskrenim prijateljem Srbije.

Vučić je istakao da je on predsednik Srbije i da je njegov posao da štiti i čuva interese Srbije, što će uvek da radi.

- Rusija može da bude ponosna na prijateljstvo Srbije prema Rusiji, a želim da verujem, i Rusije prema Srbiji - rekao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji i ni u jednom forumu nije glasala protiv interesa Ruske Federacije, a ne računajući Kinu, jedina koja održava stalne vežbe sa ruskom armijom.

- U svakom pogledu smo veoma bliski - dodao je Vučić.

Sednica saveta bezbednosti Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Obradović nek da sve Tužilaštvu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je obaveza Aleksandra Obradovića iz Krušika da sve dokaze, koje navodno ima o navodno nelegalnoj trgovini oružjem iz te fabrike, što pre preda tužilaštvu, ali neka da i sve što ima o svojoj majci.

Na konstataciju novinara N1 da Aleksandar Obradović tvrdi da nije izneo sve što zna i da ima još dokaza, kao i na pitanje kada će se sa njim sresti budući ga je pozvao, Vučić je rekao da se radi o osobi koja nije uzbunjivač i uputio ga da preda tužilaštvu sve dokaze.

- Dajte sve, i o vama, o gospođi mami. Dajte tužilaštvu da pohapsimo bitange lopovske koje su krale, samo da ne pronađemo ponovo vas. Nemojte mene da zovete, nisam tužilaštvo. Gospodin i njegova mama imaju bolje društvo nego što sam ja - Crnogorac i Damnjanović i ostali. Ne volim često da idem u to društvo, osim ako sam primoran - dodao je on.

Ukazao je da je obaveza Obradovića, a ne želja i volja da preda sve što ima i što zna.

- Mogao bi neko da pita "što kriješ te dokaze". Nego ponudi ti to tužiocu. Nemoj da učestvuješ u prikrivanju krivičnog dela. Što pre izađi s tim - rekao je on.

-Molim da što pre odgovara, a ne da mi donosite telefone na kojima čitam šta nadređeni ili kolege daju da čitate iz dokumenta, šta da preskačete i pitate. Još čuvam tajnu šta se čita a šta ne. Ako imate nešto obavestite tužioca - istakao je on.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Novinaru N1 je rekao da način na koji postavlja pitanje sve objašnjava.

- Hvala što mi dajete tu priliku. Nisam tog gospodina nijednom pomenuo, već samo njegovu mamu. Pominjao sam gospođu mamu i njenu firmu koju je osnovala kada više nije mogla da bude dirketor u Krušiku. Sina nisam pominjao, samo kao lažnog uzbunjivača. Lažno obaveštavate javnost da je on uzbunjivač, a dobro znate da to nije, ali volite da pišete da jeste - kazao je on.

Vučić je rekao da ga moli da što pre da tužilaštvu sve podatke.

Što se tiče pitanja vezanog za oca ministra unutaršnjih poslova Vučić je zapitao da li je krivično delo ako je negde bio.

"Ne klanjam se politikanskim odlukama"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odavno savetovao Siniši Malom da poništi doktorat koji mu osporavaju iz političkih motiva, i da napiše novi.

On je, povodom odluke Beogradskog univerziteta o doktoratu Siniše Malog, rekao da političke odluke odlično razume i da protiv njih nema ništa, ali da mu na pada na pamet da "se klanja politikanskim odlukama".

- Svoju karijeru sam izgradio suprotstavljajujući se neistinama - rekao je Vučić u Novom Sadu, upitan da li je stavljena tačka na doktorat Malog, budući da deo javnog i političkog života ima stav da ta afera neće proći.

- Žao mi je Siniše, vidim da ga je to mnogo pogodilo. Ja sam mu davno savetovao da to pocepa i da pred svima polaže ponovo, da napiše novi rad, da pozove sve ljude, da vide i čuju...''ne ne, ja sam se borio, mnogo sam truda uložio''. Evo ti sad - rekao je Vučić na pres konferenciji.

Sednica saveta bezbednosti Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je ponovio da Malog, koji je bio najbolji student, kritikuju oni koji su polipismeni u odnosu na njega, ali da će morati da plati političku cenu.

- Zahvalan sam ovom večitom studentu od 31 godine, političkom lideru ''Jedan od pet miliona'', oni su sve rekli, molim samo ljude da ih pažljivo slušaju. Oni su rekli da nije bilo upada u Rektorat, da ne bi bilo ni ovakve odluke. Ja sam sasvim saglasan sa njima. Oni su direktno rekli da nije bilo tog strašnog, političkog, fizičkog pritiska na ljude, da takve odluke ne bi bilo i ja sam apsolutno saglasan sa tim večitim studentom po tom pitanju - rekao je Vučić i nastavio:

- Sad će Siniši Malom da sole pamet Dragan Ðilas, Janko Veselinović i Boško Obradović - polupismeni u odnosu na Malog. Ali, Mali mora da plati i političku cenu, videćemo sve, kako, šta u budućnosti, i zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što, kada je pre tri meseca mogao da pokaže celoj Srbiji da ga je baš briga i da pocepa doktorat, to nije učinio. Sad da ga cepa je besmisleno - rekao je Vučić.

Ocenio je da Mali dobro radi svoj posao i dodao da javne finansije nikada nisu bile uređenije u našoj savremenoj istoriji.

- I kada mu drže pridike ovi biznismeni Šoškić i Karapandža, onaj prevarant što je bio guverner Narodne banke...on će da soli pamet Siniši Malom i svaki dan kaže ''nije rast dovoljan''. Ne nego je dovoljan -3,1, a mali je +4,4...sve te gluposti morate da slušate sve vreme. Nema problema, ako hocete da Srbiju vode takvi stručnjaci, da nas ubijaju i uništavaju kao što su nas ubijali i uništavali zatvarajući sve fabrike, sprovodeći pljačkašku, lopovsku privatizaciju izvolite, izaberite ih, izbori su za tri meseca - rekao je Vučić i dodao da narod nije nimalo glup.

Sve su to, dodao je, stručnjaci sa lažnim aferama koje se uvek kao bumerang okrenu i pogode ih direktno u lice zato što se, dodao je, ne može lažima pobeđivati.

- Morate da radite, da imate program i planove, a ne samo da smišljate narednu laž, računajući da ćete nešto da napravite - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spasoje

    23. novembar 2019 | 17:02

    Narod kaze - Gde ima dima tu ima i vatre.

  • Bojana

    23. novembar 2019 | 13:42

    Ovakve optuzbe opozicije nanose stetu svojoj zemlji jer su monstruozne.

  • Daliborka

    23. novembar 2019 | 14:01

    Srbija je uradila sve po zakonu,a ovi koji žele da nafiluju neku aferu rade isključivo protiv naše zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA