• 6

Cilj Amerike je da ohrabri dijalog Beograda i Prištine: Entoni Godfri o svojoj misiji na Balkanu

Interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mesto stabilnosti i prosperiteta - izjavio je ambasador SAD u Beogradu

  • 6

Novi američki ambasador Entoni Godfri kaže da je cilj Amerike da ohrabri dijalog Beograda i Prištine i ukaže na to koliko bi ljudi u regionu imali koristi od toga da se nađe rešenje za kosovski problem.

- Moj zadatak je popravim odnose Srbije i SAD, ali da radim u interesu svoje zemlje na Balkanu, a interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mesto stabilnosti i prosperiteta, gde se poštuju demokratske vrednosti, gde zemlje poštuju granice i imaju dobre odnose - rekao je Godfri u intervjuu za RTS.

Ističe da je za to najbolji način put ka Evropskoj uniji i zato je, kako kaže, njegov cilj da upotrebi svu energiju i sva sredstav ambasade u Beogradu da pomogne Srbiji da postigne ono što je sama sebi postavila - a to je ulazak u EU.

Naveo je da je Evropska unija poslala loš signal kada je rekla da zaustavlja proces proširenja.

Entoni Godfri

Interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mesto stabilnosti i prosperiteta, rekao je ambasador SAD u Beogradu-FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

- Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i ja smo razgovarali i izrazili razočarenje što EU nije učinila korak napred. Bio je to loš signal - rekao je američki ambasador.

Ipak, napominje, članstvo u EU ostaje za Srbiju važan podstrek.

- Kolege iz Brisela su me uverile da nije baš došlo do potpune promene politike i podsetili su me da je proširenje utkano u osnivačka dokumenta Unije, tako da to pitanje nije sasvim zatvoreno - rekao je amabasador.

Na pitanje da li vakuum koji ostalja odlaganje proširenja za neke druge uticaje na primer Rusije i Kine, američki ambasador kaže da ga to ne uznemiruje.

- Srbija dobro napreduje, najveći deo investicija dolazi iz Evrope. Evropa je blizu, a Kina i Rusija su daleko. Razumem specijalne veze Srbije sa Rusijom i Kinom i one su vam važne, Srbija sama odlučuje o svojim partnerstvima i mi te odluke poštujemo - naveo je Godfri.

Posebno poštujemo odluku o neutralnosti i suverenitet Srbije i znamo da je Srbiji važno da postane članica EU, rekao je ambasador. Prema njegovim rečima, reforme koje su urađene i one koje treba obaviti zbog članstva u EU su važne same po sebi, a ne samo zbog članstva. Ponovio je da se Amerika zalaže da sve zemlje u regionu postanu članice EU, a naročito one koje to žele.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Dejan

    Amerika i Zapad uopste ne moze da ohrabri nikoga i nizasta.

  • Miki

    Gospodin Godfri istice javno da radi u interesu svoje zemlje a to da bi usli u EU i postali legalna kolonija SAD u okviru nato pakta.Bolje bi mu bilo da razmatra o povlacenju snaga sa okupiranog KiM i da plate ratnu odstetu i da placaju vojne penzionere jer su izvsili agresiju bez odobrenja saveta bezbednosti UN.

  • Дејан Младеновић

    америка као држава постоји 200година од тога су " само" ратовали 197година и то све ван граница своје земље

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima