• 7

"Mali Šengen" prečica do EU? Stručnjaci ocenjuju: Ova inicijativa bi unapredila odnose na Balkanu

Inicijativa"mali Šengen" ne predstavlja odustajanje od članstva ili alternativu članstvu u EU već unapređenje procesa evrointegracija - ocenjuje Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije

  • 7

"Mini Šengen" je najbolja regionalna inicijativa u proteklih 30 godina, ocenjuje Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, i ističe da predsednika Srbije Aleksandra Vučića najviše i napadaju zbog te inicijative.

Vučić je, svidelo se to nekome ili ne, ključni politički lider na Balkanu, rekao je Bećirović u emisiji Stav na O2 televiziji.

Inicijativa o unapređenju saradnje između zapadnobalkanske šestorke (WB6), popularno nazvana "mali Šengen", ne predstavlja odustajanje od članstva ili alternativu članstvu u EU, kao ni stvaranje nove Jugoslavije, već unapređenje i ubrzanje procesa evrointegracija, kaže Bećirović, a sa tim stavom saglasna je i Suzana Grubješić.

Moze li Srbija u EU 2025

Francuska, EU i SAD su snažno podržale "mali Šengen", čije bi uspostavljanje, kao zone, moglo da dovede do stvaranja jedinstvenog tržišta i međudržavne saradnje na području Zapadnog Balkana, smatra Suzana Grubješić-Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Bećirović je dodao da će najviše koristi od navedene inicijative imati Severna Makedonija, potom Albanija, pa Srbija, iako su zbog te inicijative najviše intenzivirani napadi na predsednika Srbije Vučića.

Prema njegovim rečima, inicijativa "mali Šengen" unapredila bi i odnose unutar pojedinih država na Balkanu, posebno u BiH kao specifičnoj zemlji.

Kako je pojasnio, postoji mnogo prostora za unapređenje ekonomskih odnosa u BiH.

Grubješić je ukazala da su Francuska, EU i SAD snažno podržale inicijativu "mali Šengen", čije bi uspostavljanje, kao zone, moglo da dovede do stvaranja jedinstvenog tržišta i međudržavne saradnje na području Zapadnog Balkana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    Trenutno je pravi neprijatelj cele Evrope NATO (VOJNI PAKT). Nema potpunog ujedinjenja dok su neki apsolutno zavisni. Evropa sve više liči na leopardovu kožu. U Bosni se ne snalaze. Kako li će tek cela Evropa ?

  • mihailovic

    ""Mali Šengen"" ce doprineti da i ono malo ostatka Srbije bude naseljeno Albancima pa ce cela Srbija biti Kosovo i Metohija za 5 godina. Jel nam malo problema sto imamo sa albanskom OVK gde je Srbija vise od 20 godina nesposobna da uspostavi Ustavni i teritorijalni suverenitet Srbije nad NATO EU vojno okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji. Imamo ogroman odliv mladih Srbije u inostranstvo a ono nejaci i starijih ostade u Srbiji.Sa takvom perspektivom i ""Mali Šengen sa Albanijom " i ono ostatak Srbije bice preplavljeno Albancima pa bi imali celu Srbiju danasnje Kosovo i Metohiju za 10-tak godina. Da li je to potrebno Srbiji ? Srbija treba da tezi da ima ""Mali Šengen" iskljucivo sa bivsim republikama SFRJ a ne sa Albanijom kojoj je vekovni sav da napravi VELIKU ALBANIJU. Vuciceva ideja o ""Mali Šengen sa Albanijom " mora da se raspravi u Skupstini Srbije i narod Srbije da odlucit na REFERENDUMU jer je u pitanju geografski i nacionalni opstanak Srbije. Prihvatanje šengena sa Albanijom je indirekno priznanje albanske OVK drzave na tlu NATO EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije

  • RCINUS

    Šta će srbiji savez sa neprijateljima... zar prihvatanje šengena nije indirekno priznanje kosova...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima