Miroslav Lajčak specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Kao dobar poznavalac prilika i iskusni političar koji je već obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima, Lajčak praktično ispunjava sve uslove

  • 0

Evropska unija intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, a najozbiljniji kandidat je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, pišu "Večernje novosti".

Cilj EU je, kako navodi beogradski dnevnik, da se tako pre svega ublaži uticaj SAD u regionu.

Kao dobar poznavalac prilika i iskusni političar koji je već obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima, Lajčak, koji srpski govori gotovo bez akcenta, praktično ispunjava sve uslove.

List navodi, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je Lajčak početkom nedelje u Briselu, daleko od očiju javnosti, s tim u vezi obavio veoma važan dvočasovni sastanak sa budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

SRBIJA SLOVACKA DIPLOMATIJA Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

- SAD imaju dva predstavnika za Zapadni Balkan, a mi nijednog. Zato nam i ide ovako - navodno je tom prilikom Borelju rekao rezignirani Lajčak, misleći na sporost proširenja i sve veće udaljavanje regiona od EU, kaže izvor Novosti.

List piše da "kasting" traje već neko vreme, još otkako je određen sastav nove Evropske komisije, navodeći da se još razmišlja da li će specijalni predstavnik predstavljati samo EK ili celu EU.

Iz kancelariji šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka nakon medijskih spekulacija da je upravo on najozbiljni kandidat za tu poziciju poručuju da bi postavljanje specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan bilo poželjno i da bi to bi bio pozitivan signal zemljama regiona da je EU i dalje angažovana.

Na pitanje Tanjuga u vezi s tim, iz Lajčakove pres službe poručuju da je, koliko su oni informisani, u EU trenutno u toku diskusija u vezi sa uspostavljanjem jedne takve funkcije.

- Verujemo da bi uspostavljanje pozicije specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan bilo poželjno. Time bi se poslao pozitivan signal zemljama Zapadnog Balkana o kontinuranom angažmanu EU, a pomoglo bi i rešavanje nekih od ključih političkih pitanja u regionu. Koliko shvatamo, diskusija o uspostavljanju jedne takve funkcije se trenutno vodi u EU - poručuju za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA