≫ 

Preletači odlaze u prošlost? Jedan predlog zakona bi mogao da promeni politički život u Srbiji

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević podneo je početkom oktobra predlog o izmeni Zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da onemogući trgovinu mandatima

  • 0

Preletači u Skupštini Srbije uskoro bi mogli postati prošlost, ukoliko bude usvojen predlog da se poslanicima onemogući da se učlane u drugi klub kada napuste klub liste na kojoj su ušli u parlament. Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije SPS Đorđe Milićević podneo je početkom oktobra predlog o izmeni Zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da precizira zakonske norme kako bi se onemogućila "trgovina mandatima".

S obzirom da je po zakonu "svaki poslanik svog mandata", on je za Telegraf.rs objasnio kako bi preletanje moglo da se spreči?

Činjenica da su za prve dve godine postojanja sadašnjeg saziva Narodne skupštine nestala tri poslanička kluba, da je isto toliko formirano, a da su dva potpuno rekonstruisana najbolje ilustruje koliko je fenomen "preletača" uzeo maha.

Prema pisanju "Blica" put do promena vodi kroz izmenu Poslovnika, ali i Zakona o Narodnoj skupštini, međutim, prema ovom predlogu SPS-a opozicija kritična, uz obrazloženje da bi to znatno skratilo vreme za poslanike za učešće u skupštinskim raspravama i gubitak članstva u skupštinskim odborima.

Skupština Srbije, poslanici Činjenica da su za prve dve godine postojanja sadašnjeg saziva Narodne skupštine nestala tri poslanička kluba, da je isto toliko formirano, a da su dva potpuno rekonstruisana najbolje ilustruje koliko je fenomen "preletača" uzeo maha-FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević podneo je početkom oktobra predlog o izmeni Zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da precizira zakonske norme kako bi se onemogućila "trgovina mandatima".

Ideja je da se članu 30 Zakona o Narodnoj skupštini doda deo koji se odnosi na to da poslanik posle menjanja stranke ne može da uđe u drugi klub.

Kako je u izjavi za naš portal Milićević objasnio, u ovom trenutku u aktuelnom sazivu postoji 14 poslaničkih grupa, 22 samostlna poslanika, i "stranaka više ni sami ne znamo koliko", a tu su i političke stranke koje nisu učestvovale na izborima. On je istakao i da ne spori pravo poslaniku da je vlasnik svog mandata, ali da zakon i praksa ne smeju dozvoliti da dođe do izigravanja izborne volje građana.

Đorđe Milićević, Podpredsednik Skupštine Srbije, Intervju, Sajam Medija Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević podneo je početkom oktobra predlog o izmeni Zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da precizira zakonske norme kako bi se onemogućila "trgovina mandatima"-Foto: Nikola Tomić

- Neposredno pred poslednje izbore nismo ni sami znali koliko imamo poslaničkih grupa i ljude za koje nismo znali ko kome pripada. Rešili smo da na to treba konačno staviti tačku. Politička stabilnost je uslov za razvoj Srbije. Ona podrazumeva da moramo konačno da rešimo kako da sprečimo da mandat poslanika ne bude predmet političke kupovine, jer to narušava ugled Narodne skipštine i izbornu volju građana - objasnio je on za naš portal.

Negodovanje pojedinih predstavnika opozicije

Ova ideja naišla je na kritički stav pojedinih članova opozicije, uz obrazloženje, kkao je podsetio Milićević, da oni ne poznaju zakon.

- Naravno da mi poznajemo zakone i poštujemo ih. Poštujemo i to da mandat pripada poslanicima. Mi smo pokušavali da kroz član koji se bavi time da to ne bude predmet političke trgovine. Bićemo zadovoljni onog trenutka kada budemo staili tačku na ovo važno pitanje i mislim da ovaj zakon to mora da reši da nam se ne bi ponavljale neke stvari - poručio je Milićević.

Milićević je pored toga, uoči početka Drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije, podneo i predlog izmene Poslovnika Narodne skupštine.

U predlogu izmena Zakona o Narodnoj skupštini navodi se da se u Narodnoj skupštini obrazuju poslaničke grupe iz reda poslanika izabranih sa izborne liste, a da ako je reč o koaliciji, članovi koalicije mogu formirati samostalne poslaničke grupe u skladu sa Poslovnikom, da poslanik može imati status samostalnog poslanika, odnosno ne mora biti član poslaničke grupe, ali ne može biti predstavnik političkih stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U izmenama Poslovnika, prema predlgu koji je Milićević podneo, dodali bi se novi članovi prema kojima bi poslanik preuzeo odgovornost zbog "neopravdanog odsustva sa sednice", za svako takvo odsustvo poslaniku se umanjuje osnovna plata u visini do 10 odsto, a ako u Skupštini ne može da se obezbedi najmanje 84 poslanika na početku radnog dana takvom poslaniku se oduzima do 20 odsto od osnovne plate, dok se poslaniku na stanim radu iznos umanjuje od primanja za tekući mesec.

Prema članovima koji se dodaju poslaniku koji je neopravdano odsutan u danu za glasanje i ukoliko sednici ne prisustvuje broj poslanika predviđen Ustavom, zakonom i poslovnikom, poslaniku se umanjuje osnovna plata narodnog poslanika za 30 odsto.

Pojedini poslanici, pa i čitave poslaničke grupe, već duže vreme ne učestvuju u radu Narodne skupštine, ali se istovremeno ne odriču ni plata, putnih troškova, ni putovanja (delagacija, poseta stranim parlamentima, manifestacije), ne razmišljajući o tome da moraju biti odgovorni prema građanima Srbije - navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju se ističe da odustvo pojedinih poslanika sa sednica nije slučajno, već "predstavlja vrstu bojkota, ali bez posledica".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA