≫ 

Ovo su članovi novog saziva Evropske komisije, neki od njih će "krojiti sudbinu Srbije"

Kao prvi od fokusa nove Komisije, Fon der Lajen je navela proširenje EU na Zapadni Balkan, poručivši da vrata blokaza ovaj region "ostaju otvorena"

  • 4
Evropski parlament, siluete Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/EU Photo

Evropski parlament podržao je novi saziv Evropske komisije koji će svoj petogodišnji mandat zvanično započeti 1. decembra, na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen, koja je predstavila svoj izabrani tim, kao i program rada za period njenog predsedavanja.

Kao prvi od fokusa nove Komisije, Fon der Lajen je navela proširenje EU na Zapadni Balkan, poručivši da vrata bloka za ovaj region "ostaju otvorena".

U timu se nalaze predstavnici 27 država članica, a zaduženi za portfelj proširenja u narednih pet godina će direktno uticati na evropski put zemalja kandidatkinja, među kojima je i Srbija. Fon der Lajen imaće tri izvršna potpredsednika koji će ujedno biti i komesari.

Holanđanin Frans Timermas, koji je nakon izbora za EU parlament u maju ove godine važio za jednog od glavnih kandidata za poziciju na kojoj se da sada nalazi Fon der Lajen, biće zadužen za sprovođenje "Evropskog zelenog dogovora" i baviće se klimatskom politikom.

Evropski parlament, Evropska komisija, Strazbur Foto: Tanjug/EU Photo

Margaret Vestager iz Danske kordiniraće agendu "Evropa koja odgovara digitalnom dobu", a biće i komesar za konkurenciju, podržan od strane Generalnog direktorata za konkurenciju. Valdis Dombrovskis iz Litvanije biće za zadužen za finansijske usluge i kordiniraće program "Ekonomija koja odgovara ljudima".

Mesto pet redovnih potpresednika dobili su i Đuzep Borelj Fonteljes (Španija), koji će biti zadužen za spoljne poslove, zatim Vera Juorova (Češka), Margaritis Šinas (Grčka), a Fon der Lejenova je uz sebe ostavila i Maroša Šefčoviča (Slovačka), koji će u Komisiji odraditi svoj treći mandat. Hrvatica Dubravka Šuica biće potpredsednica vlade za demokratiju i demografiju.

Komesari:

Johanes Han (Austrija) - komesar za budžet i administraciju

Didije Rejnders (Belgija) - komesar za pravdu, uključujući pitanje vladavine prava

Marija Gabrijel (Bugarska) - komesarka za inovacije i mlade

Stela Kiriakides (Kipar) - komesarka za zdravstvo

Kadri Simson (Estonija) - komesarka za energetiku

Juta Urpilainen (Finska) - komesarka za međunarodno partnerstvo

Tijeri Breton (Francuska) - komesar za unutrašnje tržište i odbranu i svemir

Oliver Varhelji (Mađarska) - komesar za susedstvo i proširenje

Fil Hogan (Irska) - komesar za trgovinu

Paolo Đentiloni (Italija) - komesar za ekonomiju

Virginijus Sinkevičius (Litvanija) - komesar za prirodnu sredinu, okeane i ribarstvo

Nikolas Šmit (Luksemburg) - komesar za radna mesta i socijalna prava

Helena Dali (Malta) - komesarka za ravnopravnost

Januš Vojćehovski (Poljska) - komesar za poljoprivredu

Eliza Fereira (Portugalija) - komesarka za koheziju i reforme

Adina Valean (Rumunija) - komesarka za transport

Janez Lenarčič (Slovenija) - komesar za upravljanje krizama

Ilva Johanson (Švedska) - komesarka za unutrašnje poslove

Ko će krojiti sudbinu Srbije?

O proširenju EU će voditi računa Mađar Oliver Varhelji, još jedan od kandidata koji je prešao trnovit put do zelenog svetla od Parlamenta.

Nasledniku Austrijanca Johanesa Hana koji je do sada obavljao tu funkciju, predstoji težak periodu u kome je sama EU "podeljena" kada je reč o unutrašnjoj reformi i proširenju, i suočena sa pitanjima kako će taj proces izgledati.

Srbiji bi mogli da ide na ruku to što je budući komesar Mađar, čija se zemlja snažno zalaže za proširenje Unije na Zapadni Balkan, i koja je uvek bila protivna raznim "kočenjima" i tapkanjima u mestu.

Oliver Varhelji Foto: Tanjug/AP

Međutim, upravo je nacionalnost Varhelja umalo koštala komesarske pozicije. On je morao da uloži poseban napor da ubedi poslanike da će raditi nezavisno od mađarskog premijera Viktora Orbana, koji u Briselu nije na dobrom glasu.

Pored Varhelja, Srbija velike nade polaže i u novog šefa diplomatije Đuzepa Borelja. Katalonac bez dlake na jeziku ne podržava otcepljenje, što katalonsko, što kosovsko, i već se "posvađao" sa Kremljem i Londonom.

Nakon njegovog imenovanja odmah se postavilo pitanje kakav će stav Borelj imati o najvećoj "boljci" Srbije - nerešenom kosovskom pitanju.

Optimističan pogled proizašlo je od činjenice da Španija ne priznaje kosovsku nezavisnost, što bi moglo da ide na ruku naše zemlje.

Iako će Johanes Han u novom sazivu biti zadužen za bužet, kao bivši komesar za proširenje mogao bi da utiče na odluke koje se tiču naše zemlje. On se tokom svog mandata zalagao za proširenje bloka na Zapadni Balkan, a prilikom svake posete Srbiji upućivao joj je reči podrške za reforme sprovedene na evropskom putu.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brane

    28. novembar 2019 | 13:27

    Skrojili su oni nama sudbinu odavno, a sada će nas parati, jer tako hoće gazde preko okeana.

  • nikolas

    28. novembar 2019 | 13:10

    POLITICARI EU FANATICI SU DOZVOLILI DA NAM SUDBINU KROJE SRBOFOBI!!!

  • Crno-plavo

    29. novembar 2019 | 18:41

    Ova crnka sam ja, plavusa je za evroatlanske integracije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA