• 4

Fajon pozvala Savet EU da otvori nova poglavlja sa Srbijom

Važno je da zemlje Zapadnog Balkana nastave reformske procese i ostanu na EU putu - izjavila je predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju

  • 4

Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je zemlje članice Evropske unije da otvore nova pristupna poglavlja sa Srbijom i nastave sa politikom proširenja.

- Pozivam Savet EU da nastavi sa politikom proširenja i otvori poglavlja sa Srbijom za koje je ona spremna. U ovom trenutku bitno je poslati pozitivan signal ne samo Srbiji već i celom regionu - navela je Fajon.

Ona je naglasila da je važno da zemlje Zapadnog Balkana nastave reformske procese i ostanu na EU putu.

Predstavnici Finske, koja predsedava Savetom EU, kažu za Tanjug da je planirano da se u decembru održi Međuvladina konferencija sa Srbijom na kojoj bi bila otvorna nova poglavlja u pristupnim pregovorima.

Bled, bledski strateski forum, Tanjug Fujon

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Srbija u ovom trenutku ima četri spremna pregovaračka poglavlja, a od zemlja članica zavisi koliko poglavlja će biti odobreno za otvaranje u decembru.

U diplomastkim izvorima u Briselu se navodi da je moguće da se otvori jedno ili dva poglavlja i da će zemlje članice u narednih par dana odlučivati o napretku Srbije.

Kao mogući datum otvaranja poglavlja pominje se 10. decembar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • mihailovic

    Nato EU je okupator juzne Srbije Kosovo i Metohije od 1999 i jos uvek (2019),dakle nemoze da vlada Srbije da nastavlja EU pregovore i EU poglavlja dok prvo neuspostavi Ustavni i teritorijalni suverenitet nad Nato EU vojno okupranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji pa tek onda da raspise referendum u celoj Srbiji da li voditi drzavnu politiku clanstva u EU ili ne. Najgrublje je krsenje postojeceg Ustava Srbije teziti clanstvu Srbije u EU istovremeno Nato EU je Srbiju bombardovao 1999 pa potom i juznu Srbiju Kosovo i Metohiju drzi pod vojnom okupacijom. EU je okupator juzne Srbije , nema govora o nekim poglavljima i pregovorima istovremeno vise od 20 godina vlada Srbije nista necini da uspostavi Ustavni i teritorijalni suverenitet nad juznom Srbijom Kosovo i Metohijom. Dok god traje Nato EU vojna okupacija juzne Srbije nesme da bude EU clanstvo strateski cilj Srbije !

  • Živojin Reljin

    Evropa nas neće.

  • Brana

    Ne ne ne ne ne hvala!Ne zurite,dobro razmislite,mi smo varvari,divljaci sa Balkana i sve će ve izedemo ako nas pustite u uniju!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima