Ovi događaji su obeležili mandat Mogerinijeve: Šta je postigla, a šta ostavila u nasleđe Borelju?

Iako je region smatrala prioritetom tokom svoje službe, javnost je saglasna da se na tom polju ne može pohvaliti velikim uspesima

  • 2
Feederika Mogerini, Evropska Unija Foto-montaža: Pixabay, Flickr/Unión Europea en Perú

Porukom na Tviteru "Ostavljam kancelariju u dobrim rukama", Federika Mogerini i zvanično se oprostila i završila petogodišnji mandat predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost. Evropska komisija, u novom sazivu sa Ursulom fon der Lajen na čelu, počinje danas sa radom, a Mogerinijevu će menjati dosadašnji ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borelj.

Poželevši sve najbolje svom nasledniku, Federika Mogerini se zahvalila svima koji su doprineli tome da "EU postane pouzdan partner, stub multilateralizma i tvrdoglavi branilac ljudskih prava".

Iako je region smatrala prioritetom tokom svoje službe, javnost je saglasna da se na tom polju ne može pohvaliti velikim uspesima. Njen mandat obeležio je prekid dijaloga Beograda i Prištine, što je izazvalo podele po pitanju mišljenja da li je mogla da učini nešto više tokom pregovora.

Dok je kritičari optužuju da je njena želja da svoj mandat "zaokruži" rešenjem kosovskog čvora dijalog i dovela u ćorsokak, drugi smatraju da Mogerinijevoj "prilike nisu išle na ruku".

Pošto je pretrpela fijasko prilikom pokušaja dobijanja članstva u u Interpolu, Priština je započela svojevrsni trgovinski rat uvođenjem taksi na srpske proizvode, najpre od 10, a 21. novembra 2018. godine i celih 100 odsto.

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Mogerini Foto: Tviter@MajaEUspox

Beograd je tada odlučio da prekine dijalog sve dok su na snazi ovakve "nerazumne odluke", a Priština tvrdila da će takse ostati na snazi sve dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova.

Ovakva odluka naišla je na velike kritike Evropske unije i ostalih međunarodnih predstavništava, ali to ipak nije bilo dovoljno da Priština promeni odluku.

Uporedo sa ovim potezima, išlo je i odbijanje Prištine formiranje zajednice srpskih opština i primena svega do tada potpisanog.

Naslednik Mogerinijeve menja odnos EU prema Beogradu i Prištini za 180 stepeni?

Predviđa da će se naslednik Federike Mogerini, Žozep Borelj, ponašati sasvim drugačije i da će on odnos EU prema Beogradu i Prištini zaokrenuti za 180 stepeni, tvrde poznavaoci prilika u EU. Novoimenovani šef diplomatije EU, koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, već je ocenio da je postojeće stanje neodrživo i da dijalog Beograda i Prištine predugo traje.

Pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta u oktobru je poručio da "Priština mora da povuče takse, a Beograd da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu".

Josep Borrell, Đozep Borelj Foto: multimedia.europarl.europa.eu/European Union 2019 - Source : EP

Na pitanje da li će kredibilitet i integritet njegove politike u dijalogu Beograda i Prištine biti doveden u pitanje zbog pozicije Španije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Borelj je kazao da iako se zemlje članice razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rešavanju problema.

- Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili - poručio je Borelj.

Dosadašnji šef diplomatije Španije je dodao da dobro poznaje Srbiju, a da na Kosovu nikada nije bio iz "očiglednih razloga".

Kaže da zna da gde ga čekaju pune ruke posla i da zato u svoj mandat šefa EU- diplomatije kreće upravo sa Zapadnog Balkana.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, koji je pretendent za novog premijera, izjavio je da od novog komesara EU za spoljnu politiku Španca, Đuzepa Borelja očekuje da se distancira od politike Federike Mogerini, koja je posredovala u tajnim razgovorima Vučića i Tačija o razmeni teritorija.

Kurti je u intervjuu za portal Nova perspektiva, rekao da je politika Mogerinijeve otvorila mnoga pitanja u procesu dijaloga Beograda i Prištine koja, kako je rekao, sada treba zatvoriti.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    1. decembar 2019 | 13:34

    Donela jedino sebi i onima koji je placaju, korist. Od nje nikada nista dobro.

  • W

    1. decembar 2019 | 13:35

    Dajte joj Nobela za ništa i đe BA ono nestalo:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA