Nije etički reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile EU perspektivu: Borelj o proširenju Unije

Evropska unija bi trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke - izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost

  • 1
Josep Borrell, Đozep Borelj Foto: multimedia.europarl.europa.eu/European Union 2019 - Source : EP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će vremena biti za to potrebno.

Borel je u intervjuu za Pais ocenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

- Promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti - rekao je Borelj.

Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnja metoda pokazala da nije dovoljno efikasna, zbog čega razume da neki žele da je preispitaju.

Josep Borrell, Žozep Borelj Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu-Foto: Profimedia

- Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope - rekao je Borel.

Borel je najavio i da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.

- Više nisam ministar spoljnih poslova Španije - naglasio je Borel.

Varhelji: Cilj mi je širenje ekonomskog i društvenog napretka

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji kaže da će mu cilj u narednih pet godina mandata biti širenje ekonomskog i društvenog napretka EU na građane država iz neposrednog okruženja Unije.

Oliver Varhelji Foto: Tanjug/AP

- To je veliki izazov, imajući u vidu kompleksne i različite odnose koje imamo sa zemljama, počev od Ukrajine preko Srbije i Albanije do Turske, Egipta, Maroka i Libije - poručio je Varhelji.

Prvog dana svog mandata u Evropskoj komisiji, mađarski komesar napominje da je tokom svoje diplomatske karijere radio na izgradnji Evrope i da mu je velika čast i zadovoljstvo da predstavlja EU pred njenim susedima i u pregovorima o proširenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    2. decembar 2019 | 02:44

    Zelim Eu da im bude kao sto su oni pomogli da bude Jugoslaviji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA